„Моята цел от тези смени е да се завиши контролът,

...
„Моята цел от тези смени е да се завиши контролът,
Коментари Харесай

Земеделският министър: Заварих лежерно безхаберие


„ Моята цел от тези смени е да се завиши контролът, тъй като заварих безгрижно безхаберие във всички структури на системата. “ Това съобщи пред БНР министърът на земеделието проф. Христо Бозуков.

Сред аргументите за освобождението на досегашния изпълнителен шеф на БАБХ проф. Бозуков уточни „ подписани контракти, които са много съмнителни “.

„ Сега, с влизането на новия шеф, ще имаме достъп до цялата информация в Българската организация по сигурност на храните и ще излязат доста забавни неща, освен по този случай “, разяснява министърът на земеделието по проблема с така наречен „ златен мочур “, който е причина за отстраняването и на други шефове на Агенцията.

Много от дейностите, които БАБХ би трябвало да извършва, са трансферирани на частни компании под претекст липса на задоволително потенциал и средства, а в действителност подписаните контракти демонстрират, че сумите, за които са подписани, са много съществени, съобщи Христо Бозуков в предаването „ Преди всички “.

Относно освобождението и на шефове на държавни горски предприятия министър Бозуков уточни, че тези предприятия не са положителни стопани на българската гора и са се трансформирали в дърводобивници, „ тъй като от финансовите резултати зависят и техните заплати, които са немалки “.

Христо Бозуков огласи информация, че в избрани региони популацията се пропагандира и „ притиска в една или друга посока “ от чиновници на горските предприятия, в това число със длъжностен транспорт със свалени опознавателни знаци.

Той подчертава върху засиления надзор върху плановата и санитарната сеч и мораториума, който бе натрапен със заповед. „ И в случай че това не се извършва, нищо не пречи и тези новоназначени също да си заминат. “

За инспекцията в „ Напоителни системи “ министърът на земеделието посочи, че по първична информация направеният отчет потвърждава, че с вътрешен одит няма по какъв начин да се реализира надзор.

Има неотдавнашен отчет на Сметната палата за „ Напоителни системи “, който не е възложен на министъра и министерството като принципал на сдружението, стана ясно още от казаното от проф. Бозуков.

„ Предполагам там има много сериозни забележки, изключително върху публичните поръчки. Освен това аз имам към този момент и много сериозна информация за нарушавания, които са осъществявани в „ Напоителни системи “, много са. Най-дребният – това, че е осъществен ремонт на автомобил, който е благосъстоятелност на майката на шефа на „ Напоителни системи “, за към 2800 лв., за сметка на предприятието. “

Христо Бозуков добави, че има и несъбрани от години отговорности за към 4 милиона лв., издадени на база на правосъдни решения. „ И учудващо е за какво не са направени никакви действия за събиране на тези милиони. “

По тематиката за заменките Бозуков посочи, че министерството няма по какъв начин независимо да скапва контракти и прокуратурата би трябвало да се намеси.

Ще се опитаме да помогнем на някои браншове като розопроизводители и пчелари, заявява още Христо Бозуков.

„ Има известни дребни запаси в Държавен фонд „ Земеделие “. Ние сме подали към този момент искане за нотификация пред Европейската комисия за тези средства. “

Тепърва предстоят инспекции в Държавна фирма „ Земеделие “, тъй като там казусът е най-тежък и най-сериозен, акцентира Христо Бозуков.

„ Там би трябвало да се влезе с самостоятелен одит. Там има затлачени неща от години. “

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР