Моята работа е да предложа възможно най-добрия продукт и мисля,

...
Моята работа е да предложа възможно най-добрия продукт и мисля,
Коментари Харесай

Дарина Сарелска: Бъдещето на новините е дигитално

Моята работа е да предложа допустимо най-хубавия артикул и мисля, че имам екипа, с който да го направя, споделя шефът „ Новини и настоящи излъчвания “ в Нова Броудкастинг Груп Дарина Сарелска в изявление за "24 часа ".

Всеки потвърждава себе си с работата си, а последните няколко месеца бяха извънредно мощни за проверяващия екип на "Нова ". Разследванията остават запазена марка на "Новините на Нова " и тактиката ни е да продължим да ги развиваме, показва Сарелска.

Как реагира на разнообразни претенции на хора от властта е един от въпросите към нея. "Да имаш правилно огледало, е извънредно животоспасяващо, изключително когато си във висока властова позиция. Защото искащите да покажат слабостите ти стават все по-малко по пътя нагоре. Затова свободните медии са значими. И по тази причина нежеланото място, което страната ни има в класацията за независимост на словото, е проблем на всеки един жител ", споделя Дарина Сарелска.

Следва изявлението с нея:

- Г-жо Сарелска, предстоят ли промени в новините на Нова тв? Отскоро Силва Зурлева - член на борда на шефовете на "Нова Броудкастинг груп ", дава отговор директно за новините и настоящите излъчвания.

- Новините и настоящите излъчвания на Нова тв сега са в пика на своето показване. Водещите на "Новините " и на "Здравей, България ", и на останалите ни настоящи излъчвания са измежду най-обичаните и авторитетни лица на пазара.

Ние продължаваме да развиваме това, което имаме. Защото по-трудното от това да успееш е да задържиш триумфа задълго. Така че в този момент, откакто направихме новото студио, се концентрираме в нови хрумвания и рубрики за новия сезон. Моята работа е да предложа допустимо най-хубавия артикул и мисля, че имам екипа, с който да го направя.

Със Силва (Зурлева) и до момента сме работили дружно, нейният приоритет постоянно е бил триумфът на "Нова ", тъй че мисля, че в това отношение с нея можем да бъдем единствено съдружници. А тя е и живата история на Нова телевизия.

- Ще напускате ли? Подобни клюки се появиха малко откакто в тв управлението на "Нова " имаше преразпределение на отговорностите.

- Чак клюки, не бих споделила. Появиха се изявления в едни избрани уеб сайтове, което го разгадавам като пожелателно мислене от страна на някои кръгове. Не мисля да напущам, както ти споделих и тогава, за мен е значимо да мога да работя професионално и по разпоредбите, в които имам вяра и които постоянно съм отстоявала. Дори и на някого това да не се харесва. Имам работа за извършване, обичам тази специалност и имам вяра, че нейният смисъл и функционалност би трябвало да се отстоява. Докато имам тази опция в "Нова ", не виждам причина да мисля за овакантяване.

- Напрежение в екипа ви се появи след напускането на проверяващия публицист Васил Иванов. Как се отрази това на работата ви?

- Да, публицистите в Нова тв в действителност бяха афектирани от опита за замяна на историята. Защото те най-добре знаят кой кой е и кой какъв е. Събитията по-скоро сплотиха хората в нюзрума и ми дадоха поддръжка, която ми оказа помощ да продължа и да оставя тази тематика в предишното.

Всеки потвърждава себе си с работата си. А последните няколко месеца бяха извънредно мощни за проверяващия екип на "Нова ". Тина Ивайлова получи огромната премия за проверяваща публицистика. Само предходната седмица Вероника Димитрова извади на ярко публични поръчки, печелени от хора от джебчийската мафия не в едно, а в цели три държавни управления. Генка Шикерова разкри по какъв начин се източва здравната каса през санаториуми. Марин Николов имаше съществено следствие против прокурор, забъркан с престъпни кръгове. Това е действителният измерител на нашата работа. Разследванията остават запазена марка на "Новините на Нова " и тактиката ни е да продължим да ги развиваме.

Генка, Марин, както и Миролюба Бенатова са запазени марки в този род и съм щастлива, че те са част от екипа и предават нататък своя опит.

- Как отговаряте на позвъняванията на политици и хора с власт, които желаят нещо от новините - я да бъдат показани, я да не бъдат?

- Отговарям им всъщност. Истината е, че на мен политици ми се обаждат рядко. Когато го вършат, водим естествен и необорим диалог. Като с всеки фен или всеки различен, който би имал някакви искания или сигнали към новините- прослушвам ги, подобавам с професионални причини и върша това, което считам за вярно.

Всякакво външно въздействие е пагубно за новините. И цената, която би платила медията със своето доверие и престиж, сигурно е доста по-висока от възможна изгода, която би имала, в случай че обслужи избран интерес. Това е просто за схващане. И мисля, че към този момент този урок е теоретичен - имаме образци на медии у нас, които изгубиха всичко точно тъй като имаха вяра, че могат да си разрешат такова заиграване. Остава и политиците да схванат, че от това няма изгода за никого, в това число и за тях.

Да имаш правилно огледало, е извънредно животоспасяващо, изключително когато си във висока властова позиция. Защото искащите да покажат слабостите ти стават все по-малко по пътя нагоре. Затова свободните медии са значими. И по тази причина нежеланото място, което страната ни има в класацията за независимост на словото, е проблем на всеки един жител.

За страдание, мисля, че множеството хора не осъзнават това. А медиите ни имат потребност от този обществен напън - да бъдат самостоятелни, достоверни и професионални. Ако публиката го изисква от нас, това би ни дало и повече имунитет като публицисти. Защото сега доста постоянно сътрудниците, които съблюдават разпоредбите и не обслужват никого, получават удари от всички страни. Но не получават поддръжка от обществото. Това работи демотивиращо. И се питаме за кого тогава го вършим? Но отговорът "Защото това ни е работата " би трябвало да е задоволителен.

- Новините към този момент са в ново студио и съгласно пиипълметричните резултати това също способства за нараствания им рейтинг. Наистина ли формата има толкоз огромно значение, не е ли по-важно наличието?

- Съдържанието е най-важното. Или както споделят американците - Content is the King ( "Съдържанието е кралят. "). Само дето в малкия екран студиото, дизайнът, визията - всичко това е на процедура наличие. Защото малкия екран е артикул, който се употребява през очите. И това е първичното. Майсторството е, в случай че можеш да стигнеш до мозъците и сърцата, само че положителната визия е единствено облекчение и преимущество в тази връзка.

ВИЖТЕ НОВИЯ ИНТЕРИОР НА СТУДИОТО В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

В новото ни студио концепцията е тъкмо тази - историята, разказана в фрагменти, и този роман стартира още от първата дума на водещия. Затова имаме тези големи видеостени, които се трансформират в друг фон за всяка една история. И то достоверен фон - роден от живота и от фрагментите, които са снимали нашите кореспонденти и видеожурналисти.

- Как се пуска ново студио, има ли някакви особености, които фенът не схваща и не вижда?

- Това е дълго готвена и дълго чакана смяна. В последните години новините на "Нова ", като тук включвам и утринните блокове и настоящите излъчвания, търпят съществено развиване и към този момент сме водач при дейното градско население. Новите студиа просто дават отговор на тази нова позиция, завоювана с доста работа и хъс от целия екип.

А другояче зад стартирането на ново студио стои голям труд на десетки хора. Денонощен труд освен това, подготовки нощем, тъй като денем студиата са заети с настояща продукция. Но това са от тези обичани за мен планове, които те отделят от рутината на всекидневната работа, изискват обсег, визия, креативност, вземат ти съня, само че те зареждат. А когато резултатът е добър, удовлетворението те храни за дълго. В случая отзивите са доста позитивни и смяната е за положително.

- Ще има ли още промени? Освен за новините и "Здравей, България " обновихте и декора на "Събуди се " в събота и неделя.

- Промяната е цялостна - в новото студио сетове имат и "Събуди се ", и "Часът на Милен Цветков ". Дизайнът следва международните трендове в телевизионния бизнес, а реализацията и изобретателната идея са на български екипи. Проектантите на студиото са двама млади и извънредно надарени хора - студио "Пистолет ", с които работихме и на изборите, и които съумяха да уловят всички нюанси на концепцията за студио, която имахме аз и основният продуцент на новините Цветомир Семов.

Концепцията за графичния дизайн е на маркетинг отдела на NOVA. Изпълнението е на Ивайло Богатев и Любомир Петров, които също се оправиха ослепително.

- Как се вършат телевизионни вести и по кое време те са сполучливи?

- С интерес към света, в който живеем. И със пристрастеност. Новините са доста изискваща специалност. Ако не обичаш тази работа същински, тя може единствено да ти вземе. Тя дава доста, само че единствено на тези, които са подготвени да й дадат всичко.

- Използвате ли дронове в работата си? Преди години новинарите мечтаеха за хеликоптер, с цел да снимат обектите си.

- Веднага ти давам образец от последните дни - верижната злополука на автомагистрала "Тракия ". Нашият сътрудник Благой Момчилов беше на мястото и с помощта на неговите фрагменти от въздуха всички видяхме размера на протичащото се онлайн по малкия екран. Видяхме и за какво се случва - видяхме мъглата и дима, снимани от Благой с неговия дрон. Новите технологии са извънредно значими в малкия екран.

Дронове, 360-градусови камери, даже и мобилните телефони на нашите зрители- всичко това ни оказва помощ да демонстрираме събитията, когато се случват, както се случват и там, където за фена е най-удобно и бързо да се осведоми.

- Как виждате тв новините в близко, а и в по-далечно бъдеще?

- Дигитално. Но считам, че доверието постоянно ще остане водеща полезност. И по тази причина виждам в онлайн технологиите по-скоро среда, платформа, още едно средство, по което доближаваме до хората. Авторитетът и достоверността обаче ще са това, което ще продължи да дава конкурентно преимущество, изключително против злоупотребите и подправените вести, прикрити зад анонимни създатели и уеб сайтове за бърза облага.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР