Мотото бе - всички заедно да загърбим материалното време, в

...
Мотото бе - всички заедно да загърбим материалното време, в
Коментари Харесай

Хиляди се стекоха в Априлци на печена сланина и греяна ракия

Мотото бе - всички дружно да загърбим материалното време, в което живеем - потапяйки се в духа на човечността и българщината.

Повече от 20 скари запушиха още от рано сутринта, с цел да посрещнат многочислените посетители, които тази година сложиха свеобразен връх по посещаемост.

"Към момента са не по-малко от 8 хиляди, съдейки по заетостта на хотелската база на територията на общината и туроператорите, които изпратиха рейсове ", сподели кметът на Априлци доктор Младен Пелов пред Българска национална телевизия.

"Най-хубавата сланина се получава при нас, тъй като храним прасетата си с чиста храна - коприва, тикви, картофи. Освен това ние си мелим брашното от царевица и жито ", описа локалният производител Цонка Михайлова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи още, че когато пиете ракия със сланина за мезе няма по какъв начин да се напиете. Освен това животинския артикул е подобаващ да се употребява с всяка манджа

Освен многочислените кулинарни състезания, през днешния ден бяха представни и доста нетрадиционни ястия за опитване като баници със сланина и лучници със сланина.

Най-голямата атракция в Априлци беше "Бабина манджа ". Рецептата е достоверна, предава се от потомство на потомство.
"Гозбата се готви на муден огън, два часа, в тава с диаметър над метър и половина диаметър - споделя баба Пенка. 20 кг. сланина се изпържва и се махат пръжките. Следа това 30 кг. праз лук и 500 яйца. "

Най-задавания въпрос през днешния ден бе какъв брой би трябвало да се вари греяната ракия и сланината за скара с кожа ли да бъде или без.

"Категорично с кожа сланината е по-добра. Кожата придава един характерен усет, който е несравним ", споделя Тотко Съев.

"Греяната ракия би трябвало три пъти да заври, тъй като другояче удря в главата, в случай че не заври хубаво и се поставя на 1 л. към 6 до 7 лъжици захар ", изяснява Владимир Станев.

Празникът приключи с хора, в които се включиха и гостите на Априлци.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР