МОСВ засилва мониторинга на крайбрежните морски води във връзка с

...
МОСВ засилва мониторинга на крайбрежните морски води във връзка с
Коментари Харесай

След разрушаването на „Нова Каховка“: Екоминистерството засилва наблюдението на крайбрежните води

Министерство на околната среда и водите ускорява мониторинга на крайбрежните морски води във връзка с разрушаването на стената на язовир „ Нова Каховка “, ситуиран на река Днепър на територията на Украйна.

Разпореждане за това издаде министърът на околната среда и водите Юлиян Попов към Басейнова дирекция „ Черноморски район “ (БДЧР) – Варна и Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС).

В осъществявания все още мониторинг се включват спомагателни индикатори, с цел да се след и евентуалното влияние на водите по течението на река Днепър върху Черно море.

От юни 2022 година по отношение на военните дейности на територията на Украйна досега БДЧР и Изпълнителна агенция по околна среда организират мониторинг в три пункта в крайбрежните морски води - Дуранкулак, Шабла и Калиакра. Местоположението на пунктовете е съобразено с опциите за достъп по море, посоката на преобладаващите течения и наличните за региона батиметрични данни. Следи се евентуалният риск от замърсяване на морската околна среда от в резултат на военните дейности . Проследява се за съществуване на нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий.

До момента не са открити превишения по нито един от изследваните индикатори.

Още през вчерашния ден Министерство на околната среда и водите изиска и публична информация и данни за положението на съставените елементи на околната среда на територията на Румъния, Молдова и Украйна.

По този метод ще се обезпечи цялостно следене на екологичните вреди след случая при язовира, с цел да може България да реагира навреме на всяка възможна тревожна обстановка, обвързвана със замърсяване на нейна територия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР