МОСВ за пръв път осигурява национални средства за мерки за

...
МОСВ за пръв път осигурява национални средства за мерки за
Коментари Харесай

За първи път: Осигуряват 47 млн. лв. за борба с мръсния въздух у нас

МОСВ за пръв път обезпечава национални средства за ограничения за битка с мръсния въздух . Това съобщи заместител министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов при започване на присъединяване си на Съвета на Европейския съюз по околна среда в Брюксел.

Министър Сандов уточни, че една от значимите задания и приоритет на политиката е България да се върне в европейският коловоз на развиване и да се усъвършенства средата на живот на българските жители.

Срещу страната ни има голям брой наказателни процедури, стартирани от Европейската комисия, като една от най-тежките е тази за превишение на нормите за фини прахови частици.

Като незабавни ограничения за пръв път ще бъдат отпуснати средства от националния бюджет в размер на 47 милиона лв. . Финансирането е ориентирано към общините за използване на ограничения за битка с мръсния въздух. В допълнение, ще започва и вторият интервал на финансиране по Оперативна стратегия Околна среда 2014-2021, през който ресурсът ще бъде в много по-големи размери и е ориентиран към семействата за замяна на отоплителни уреди.

Заместник министър-председателят и министър на околната среда и водите Сандов организира градивна среща с изпълнителния заместител ръководител на Европейската комисия Франс Тимерманс, с който разискаха идните тежки задания пред България по Националния проект за възобновяване и резистентност.

Предмет на полемиката беше и натоварената стратегия по Пакета „ Подготвени за цел 55 “ в границите на Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на 2022 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР