Москва. Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков и

...
Москва. Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков и
Коментари Харесай

Reuters: Сергей Рябков и Уенди Шърман ще представляват Русия и САЩ на преговорите в Женева

Москва. Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков и заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман ще водят договаряния за сигурността в Женева на 10 януари, заяви съветското външно министерство в четвъртък на фона на възходящото напрежение към Украйна, предава Reuters .

След това Русия би трябвало да организира диалози с НАТО в Брюксел на 12 януари, преди по-широка среща, включваща Русия, Съединени американски щати и други европейски страни на 13 януари, която съветското външно министерство сподели, че ще се организира във Виена.

Русия разтревожи западните страни, като натрупа десетки хиляди бойци покрай границата си с Украйна през последните два месеца, напомня английската организация. Москва отхвърля да е възнамерявала да нападна Украйна и споделя, че има право да движи войските си на лична земя, както откри за добре.

Москва, обезпокоена от това, което съгласно нея е превъоръжаването на Украйна от страна на Запада, съобщи, че желае правно обвързващи гаранции от военния алианс на НАТО за неговото неразширяване на изток и неразполагане на рискови за Русия оръжия, отбелязва още Reuters.

„ По време на диалозите ще търсим твърди правни гаранции за сигурността на Русия от страна на Съединени американски щати, а точно, че НАТО няма да се движи на изток и че оръжейни системи, заплашващи Русия, няма да бъдат ситуирани покрай нашите граници “, сподели Мария Захарова, представител на съветското външно министерство на брифинг в четвъртък.

В договарянията на 13 януари ще взе участие основаната във Виена Организация за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), която включва Съединените щати и техните съдружници от НАТО, както и Русия, Украйна и други някогашни руски страни.

Руският президент Владимир Путин и неговият сътрудник от Съединени американски щати Джо Байдън би трябвало да проведат телефонен диалог в 22:30 в четвъртък.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР