Москва/Йоханесбург. Разпространението на варианта на коронавируса Омикрон“ в Република Южна

...
Москва/Йоханесбург. Разпространението на варианта на коронавируса Омикрон“ в Република Южна
Коментари Харесай

„Московский Комсомолец“: Нови данни за „Омикрон“ изненадаха учените

Москва/Йоханесбург. Разпространението на разновидността на ковид „ Омикрон “ в Република Южна Африка се забавя и специалисти споделят, че Т-клетъчният имунитет на популацията против ковид понижава хоспитализацията и хвалят държавното управление на Южна Африка, че не е оповестило локдаун, написа съветският вестник “Московский Комсомолец “ .

Според медиите данните на Националния институт по инфекциозни заболявания на Южна Африка демонстрират, че през миналия ден в цялата страна са регистрирани 17 154 случая на болестта, което е с 4,8 % повече спрямо предходната седмица и с към 1000 повече спрямо миналата събота.

Въпреки това, при започване на тази седмица страната записва седмично нарастване на заболеваемостта с над 90 %, като в четвъртък бяха открити 22 391 случая - съвсем двойно повече от предходния четвъртък.

Броят на хоспитализациите, породени от разпространяването на „ Омикрон “ в Южна Африка, е съразмерно по-нисък, в сравнение с по време на вълната на „ Делта “, което допуска, че „ Омикрон “ предизвиква по-леки форми на заболяването.

Експертите обаче предизвестяват, че това може да се дължи на заразяването на младежи или на обстоятелството, че 76 % от популацията в региона на Йоханесбург преди този момент се е срещало с ковид.

Остава да се види по какъв начин имунитетът, провокиран от зараза с „ Омикрон “, е обвързван с имунитета, провокиран от ваксина, който е по-разпространен в западните страни, в това число в Съединените щати и Обединеното кралство.

Междувременно в събота са били регистрирани 36 нови смъртни случая, свързани с Covid-19, което е най-високият брой от сряда, като процентът на позитивни проби в страната е 16,4.

Шабир Мадхи, професор по ваксинология в Университета „ Витватерсранд “ в Йоханесбург, даде оптимистичен разбор на обстановката с Covid-19 в Южна Африка и рисковете, свързани с разновидността на „ Омикрон “. В „ Туитър “ той твърди, че процентът на заразяване е бил доста по-висок от който и да е от предходните три талази в страната, само че сподели, че има признаци, че броят на хоспитализациите остава невисок спрямо броя на случаите.

„ Три седмици след началото на новата вълна у доста възрастни и деца се открива SARS-CoV-2 в болничното заведение, само че хоспитализацията с Covid-19 остава ниска спрямо честотата в общността “, написа ученият в петък.

Той сподели също, че смъртността наподобява ниска спрямо предходните талази. „ Смъртността е доста по-ниска спрямо интервала на сходна заболеваемост в предходни талази “, написа професорът.

Използвайки образеца на южноафриканската провинция Гаутенг, която се трансформира в епицентър на „ Омикрон “, той сподели, че евентуалното пояснение за ниската смъртност е, че 73 % от популацията на района е било имунизирано или преди този момент е срещнало ковид, което обезпечава Т-клетъчен имунитет. По думите му множеството от приетите в болница с тежко протичане на Covid-19 са имунизирани.

Професор Мадхи похвали южноафриканското държавно управление за това, че не е изпадало в суматоха и не е въвело нови ограничавания по отношение на експлоадирането на разновидността „ Омикрон “, за което страната рапортува за първи път на Световната здравна организация на 24 ноември. „ Реакцията на държавното управление към момента се прави оценка като вярна, като не се усилват рестриктивните мерки и не се паникьосва с повишаването на броя на случаите, а по-скоро се концентрира върху хоспитализациите на нуждаещите се и потенциала на лечебните заведения “, сподели той.

Друг позитивен знак е, че броят на обявените случаи в Гаутенг в събота също спадна за втори следващ ден, до момента в който инфекциите набъбнаха с 43 % в четвъртък за една седмица. В събота провинцията съставлява съвсем половината от обявените инфекции в страната.

Докато Гаутенг продължава да записва голям брой случаи, анализът открива, че разпространяването на „ Омикрон “ в страната е достигнало своя връх, след което в епицентъра е следен спад на случаите.

Британския специалист сподели в събота, че към момента има „ забележителна неустановеност “ по отношение на въздействието на „ Омикрон “, само че моделирането ще бъде прецизирано, когато станат налични повече данни. Учени, съветващи английското държавно управление, споделиха, че може да са нужни по-строги ограничавания, с цел да се предотвратят 25 000 до 75 000 смъртни случая, свързани с „ Омикрон “ в Англия през идващите пет месеца.

Пол Хънтър, професор по медицина в Университета на Източна Англия, сподели, че всеки модел е „ толкоз добър, колкото догатките, върху които се основава “, добавяйки, че едно от основните догатки в този модел е, че тежестта на резултатите от заболяването, дължаща се на „ Омикрон “, е същата като при " Делта " при неимунизирани хора.

„ Има ранни, рецензирани от сътрудници доказателства, че макар че разновидностите на „ Омикрон “ са задоволителни, с цел да се избегнат антитела, Т-клетъчният имунитет ще бъде по-малко заплашен. Смята се, че Т-клетъчният имунитет е по-голям за понижаване на риска от тежко заболяване... Тъй като по-точните данни ще станат налични през идващите седмици, можем да чакаме тези модели да бъдат усъвършенствани. "

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР