Москва води антиколониалната съпротива срещу ЗападаРуският външен министър Сергей Лавров

...
Москва води антиколониалната съпротива срещу ЗападаРуският външен министър Сергей Лавров
Коментари Харесай

Русия се сближава с глобалния Юг

Москва води антиколониалната опозиция против Запада

Руският външен министър Сергей Лавров направи следващата си азиатско-африканска обиколка. През седмицата ръководителят на съветската дипломация посети Ирак, Мали, Судан и Мавритания. Две седмици по-рано външният министър към този момент беше на посещаване в Африка: посети Южна Африка, Есватини, Ангола и Еритрея.

Приоритет е Африка

Това е третото огромно пътешестване на Лавров на африканския континент от началото на специфичната военна интервенция. През юли 2022 година той посети Египет, Етиопия, Уганда и Република Конго.

Африканските страни, които дълги години бяха в периферията на съветската външна политика, в този момент съставляват необикновен интерес. Това е обвързвано, от една страна, със засиленото наличие на Русия на континента безусловно през последните години, търсенето й като политически и стопански сътрудник и експортьор на сигурност.

Желанието на редица африкански страни за суверенитет, излизане от контрола на някогашните колониални сили, на първо място на Франция, води до търсене на нови сътрудници: Русия, Китай, Индия, страните от Персийския залив и Турция.

Москва в Централноафриканската република и неотдавна в Мали, където оперира ЧВК Вагнер, сподели, че може да бъде ефикасен съдружник в битката против тероризма и бунтовническите групи. Освен това Русия е забавна като сътрудник в развиването на нуклеарната промишленост, вноса на храни и торове. Африканците се интересуват от военно-техническо съдействие, има интерес към съветски ИТ артикули и решения.

Африка, като пространство за стопански и демографски напредък и в това време съкровищница от естествени запаси, е значима и като стопански и политически сътрудник. Последното е значимо и в границите на действието на интернационалните институции, в частност на Организация на обединените нации и гласуването по основни за Русия въпроси.

Показателно е, че множеството африкански страни не бързат да се причислят към глобите и другите дискриминационни механизми, употребявани против Русия. Африканските страни са или доброжелателно неутрални, или, като Централноафриканската република, Мали и Еритрея, недвусмислено поддържат Русия.

През лятото на 2023 година Русия се готви да бъде хазаин на руско-африканския конгрес и среща на върха в Санкт Петербург, която има за цел да разшири форматите на руско-африканското съдействие.

Сегашната аудиенция на Лавров е значима: ръководителят на съветската дипломация посещава страни, в които в никакъв случай не е бил, макар обстоятелството, че е съветски външен министър съвсем 20 години. Това е първото му посещаване в Мали и нито ръководителят на външното министерство на Съюз на съветските социалистически републики, нито Русия са били в Мавритания преди този момент.

Азиатски съставен елемент

В рамките на договарянията сред Сергей Лавров и иракските сътрудници на 5-6 февруари 2023 година беше разискван въпросът за извеждането на двустранната търговия от наказания. Ирак, като главен експортьор на нефт, е значим за Русия във връзка с регулирането на цените на петролния пазар.

Политическият съставен елемент също има значение. Ирак е значим в подтекста на съветското наличие в Сирия, от позиция на логистиката на интервенциите и битката с американското въздействие. Не толкоз от дълго време представител на проиранската милиция в Ирак Абу Азраел, полеви пълководец на бригадата Имам Али, намерено съобщи поддръжката си за Русия, въоръжените сили на РФ, Владимир Путин в битката против Запада и Съединени американски щати.

Интензивното взаимоотношение с Иран, военно-техническото и икономическото съдействие, както и тясната съгласуваност на връзките с Турция се ускориха от началото на СВО. Азиатският съставен елемент на съветската дипломация, сходно на северноафриканския, се ускори.

Само през последните дни ръководителят на съветското външно министерство се срещна с сътрудници от Египет и Пакистан. През миналата година Лавров посети Камбоджа за срещата на Г-20, Индия, Йордания, Обединените арабски емирства, Мианмар, Египет, Виетнам, Индонезия, Иран, Монголия, Турция, Саудитска Арабия, Бахрейн, Оман, Алжир и Китай, да не приказваме страните от Оперативно-наблюдателно дело.

На интернационалните конгреси - Общото заседание на Организация на обединените нации и срещата на Г-20 - главните сътрудници в разговора на съветския министър бяха представители на страните от " Глобалния юг ".

Латинска Америка

Латиноамериканският съставен елемент от позиция на стратегиите за визити на съветския външен министър наподобява по-малко впечатляващ от обиколките му из Стария свят. Но и тук Москва интензивно укрепва връзките си с Бразилия и Аржентина.

Новият президент Лула да Силва в Бразилия предлага своето ходатайство за преустановяване на спора, като се вземат поради ползите на Русия. Никарагуа, Венецуела и Куба са още по-проруски настроени.

През ноември Мигел Диас-Канел, президентът на Куба, посети Москва и по време на визитата си той съобщи, че е срещу „ империята на янките “. В съветската столица по същото време в наличието на Владимир Путин и кубинския му сътрудник беше открит монумент на Фидел Кастро. Монтира се по самодейност на Руската фондация " Фидел Кастро ".

През януари 2023 година президентът на Венецуела Николас Мадуро прикани за основаването на геополитически блок в Латинска Америка в съюз с Русия и Китай. Основната му цел би трябвало да бъде построяването на многополюсен свят.

Напред към многополярността

Страните от Латинска Америка, Азия и Африка, сходно на Русия, са решени да укрепят своя суверенитет и да се стремят към по-справедлива многополюсна метаморфоза.

СВО бележи скъсването на Русия със Запада. Прекъсването на икономическите, културните и политическите връзки с Европа и Съединените щати не оставя на Москва различен избор, с изключение на да развива връзки с Азия, Африка и Латинска Америка. Русия, даже от най-прагматична позиция, е заинтригувана от това, заради нуждата от противопоставяне на глобите, икономическата и политическа изолираност.

От друга страна, световният темперамент на опасността за Русия, фактът, че против Москва се опълчва освен и не само Киев, само че и военната, икономическа и политическа мощност на целия западен блок, изискват ексцентрични отговори от Москва, разширение на полето на битка със Запада, отваряне на нови фронтове на борба, където относително дребни запаси могат да реализират обилни резултати или да причинят обилни вреди на врага.

Това изисква разширение на контактите с незападни страни, изключително тези, които или обективно съставляват нововъзникващите полюси на многополюсния свят (Китай, Индия, Бразилия, Турция), или непосредствено провокират Запада (Куба, Северна Корея, Еритрея, Иран).

Самите тези страни също се интересуват от Русия. От една страна, те нямат желание да поддържат американските и европейските наказания, защото налагането им опонира на техните ползи.

От друга страна, те не са заинтригувани от провалянето на Русия, защото това значи подсилване на Съединени американски щати и доста ограничение на тяхната независимост на деяние на международната сцена.

Освен това успеха на Русия ще бъде победа на многополюсния свят, дефинитивно ще подкопае хегемонията на Съединени американски щати и Запада и ще подтиква антиколониалните (т.е. антизападните) процеси по света.

Силите от " Третия свят " имат всички учредения да симпатизират на Москва или най-малко да не работят против Русия. Следователно, макар борбата на Запада, многополюсните формати се уголемяват: БРИКС (с присъединението на Алжир през ноември 2022 г.), ШОС (пълноправно участие на Иран от 2022 г.).

На дневен ред е създаването на взаимна антиамериканска тактика, образуването на световен антизападен фронт на опозиция, общ за Русия и страните от „ Глобалния юг ”.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР