Москва/Техеран. Русия и Иран планират провеждането на съвместни военноморски учения

...
Москва/Техеран. Русия и Иран планират провеждането на съвместни военноморски учения
Коментари Харесай

The Times: Русия и Иран планират съвместни военноморски учения край Ормузкия проток

Москва/Техеран. Русия и Иран възнамеряват провеждането на взаимни военноморски учения край Ормузкия пролив, оповестява английският народен вестник The Times , като отбелязва, че маневрите покачват риска от рискова борба със западните сили в Персийския залив.
Москва и Техеран дадоха обещание да проведат ученията до края на настоящата година, въпреки Англия и Съединени американски щати да оповестиха усилване на военното си наличие в района посредством стартирането на взаимна задача за отбрана на комерсиалното мореплаване.
Съобщението за плануваните руско-ирански военни учения е крайъгълен камък в подобряването на връзките сред Москва и Техеран, акцентират от редакцията. Двете страни са някогашни противници, само че откриха допирни точки в гражданската война в Сирия. Както руснаците, по този начин и иранците поддържат държавното управление на президента Башар Асад.
Военните учения ще дадат опция на Москва да разгърне своята мощ на ново поле в Близкия изток, предизвестява изданието, като в същото време напомня, че Русия и Иран към този момент са провеждали взаимни маневри в Каспийско море.
Напрежението в Ормузкия пролив се увеличи, откакто Съединени американски щати се отдръпнаха от съглашението за нуклеарна стратегия на Иран, подписано през 2015 година, и върнаха глобите против Техеран.
Иран бе махленски в серия набези против танкери в Персийския залив. Миналия месец управляващите на Техеран задържаха танкер, плаващ под английски байрак. Действията им бяха в отговор на задържането на ирански танкер от Англия край Гибралтар.
Продължаващата опасност за корабоплаването накара Англия да изпрати два военни кораба в района, където да се причислят към плавателни съдове на Военноморския флот на Съединени американски щати. Израел съобщи, че също ще се включи в задачата посредством оказване поддръжка в разузнаването и други области.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести ".

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР