Москва. Основното политическо събитие в сряда се оказа публикацията в

...
Москва. Основното политическо събитие в сряда се оказа публикацията в
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в руския печат

Москва. Основното политическо събитие в сряда се оказа обявата в испанския вестник El Pais на отговорите на Съединени американски щати и НАТО на предложенията за сигурност на Москва, написа съветският вестник “Независимая газерта “

Руският външен министър Сергей Лавров предизвести, че наличието на отговорите на Съединени американски щати и НАТО ще бъде оповестено незабавно след приемането на отговорите. Той допусна, че източникът на приключването ще бъдат американски съдружници, с които Вашингтон реши да разиска съветските оферти за сигурност, против което Москва възрази. Кремъл гледа на разговора сред Руската федерация и Запада на първо място като руско-американски. Три „ писти “ за разискване на съветските оферти (със Съединени американски щати, с НАТО и посредством ОССЕ) започнаха да се разискват в Москва едвам откакто Вашингтон отхвърли договарянията за сигурност извънредно на двустранна основа.

И в този момент текстът на отговорите се появи в El Pais. Както централата на НАТО, по този начин и Белият дом в началото отхвърлиха да потвърдят или отрекат достоверността на оповестеното. Всъщност сходен коментар направи и прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков. Но избран „ дипломатически източник “ (очевидно в съветското външно министерство) е споделил на РИА Новости, че отговорите са действителни. От това можем да заключим, че съветските управляващи най-малко не са срещу реакцията на Запада да стане обществена. Между другото, един от създателите на материала El Pais и явно този, посредством който документите са стигнали до вестника, е фрийлансърът Ибай Арбиде Аса. Той е прочут публицист, работещ за испанскоезичния журналистически консорциум Muzungu producciones.

Сега Ибай Аса е в Киев, тъй че наподобява разумно да се допусна, че изтеклият текст е от Украйна.

Самите отговори се отличават на първо място с обстоятелството, че са издържани в разнообразни тоналности, което означи и Лавров. НАТО отговоря на съветските оферти по-емоционално и по-малко съответно. „ Съжаляваме, че Русия съобщи същинските полезности, правила и задължения, които помогнаха за развиването и образуваха основата на връзките сред НАТО и Русия “, се споделя да вземем за пример в документа. Отговорът на НАТО показва ясна и недвусмислена поддръжка за „ суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, в това число Крим, в границите на нейните интернационално приети граници “. Подчертава се също, че Алиансът „ не може и не е подготвен да се откаже “ от главните си правила, в това число „ политика на отворени порти “ при приемане на нови членове. Сътрудничеството на НАТО с Русия нормално се преглежда като възобновяване на контактите по разнообразни тематики – да вземем за пример съвещания по отношение на военни учения. По принцип обявата на El Pais не добави нищо ново към към този момент известното за позицията на Алианса. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по-рано изложи всъщност същите постулати, които се съдържат в документа, оповестен от испанския вестник.

Но отговорът на Съединени американски щати съдържа доста нови моменти. По-специално, американците показват, че концепцията за неделимостта на сигурността, залегнала в документите на ОССЕ, на която се основава Русия, „ е една идея в богатия подтекст на огромен брой отговорности, които страните участнички в ОССЕ са поели една към друга, и не може да се преглежда настрана. " Тоест Съединени американски щати са подготвени да свържат тези документи, които приказват за неделимостта на сигурността, с други съглашения. Може би даже с Будапещенския меморандум, който подсигурява териториалната целокупност на Украйна.

Съдейки по отговорите, Съединени американски щати се съгласяват да обсъдят отхвърли за разполагане на постоянни войски и ракети на украинска територия. Между другото, забавно е, че Крим като част от Украйна не се загатва в американския отговор. Там единствено се показва угриженост по отношение на натрупването на съветски боен капацитет на полуострова и „ покрай украинската граница “. Съединени американски щати също по този начин са подготвени да обсъдят ограничения за възобновяване на доверието в региона на военните учения, да приказват за ограничения за попречване на произшествия в морето и във въздуха, когато самолети и военни кораби се доближават рисково един до различен. Но американците няма да приказват за ограничение на военния капацитет на НАТО и Съединени американски щати. В последна сметка той „ е стеснен, симетричен и изцяло съчетаем със отговорностите, поети в сходство с Основополагащия акт Русия-НАТО “.

Там, където американците са подготвени да създадат компромис, е контролът на ракетите. Оказа се, че Съединените щати са подготвени, „ в консултация със съдружниците и, където е подходящо, с тяхното единодушие “ да потвърдят, че в Румъния и Полша няма ракети „ Томахоук “, при изискване че Москва „ даде ответни ограничения за бистрота във връзка с две наземни -базирани ракетни уреди по наш избор на територията на Русия.

По-рано Путин изрази угриженост, че тези ракети могат да се появят покрай съветските граници. И по този начин, на 1 февруари, на конференция след среща с унгарския министър председател Виктор Орбан, той приказва за Полша и Румъния. „ Има системи, на които можете да инсталирате „ Томахоук “ - атакуващи ракети. Това не е ли опасност за нас? " сподели президентът.
***

Москва. Въпреки апелите на Москва Вашингтон продължава да ескалира напрежението в Европа, в това число посредством изпращане на бойци в страни покрай границите на Русия. Това съобщи прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, представен от „ Российская газета “ .

Пентагонът разгласи, че краткотрайно изпраща спомагателни войски в Европа на фона на ескалацията на рецесията към Украйна.

" Ние непрекъснато призоваваме нашите американски сътрудници да спрат ескалацията на напрежението на европейския континент. За страдание американците не престават да вършат точно противоположното ", сподели Песков на брифинг в отговор на искане да разяснява дейностите на американските управляващи.

Говорителят на Кремъл посочи, че в тази ситуация става дума освен за провокативни изказвания, че скоро следва война, а „ за изпращане на американски бойци в европейски страни покрай нашите граници “. " Очевидно това не са стъпки, които целят деескалация на напрежението, а в противен случай, това са дейности, които водят до повишаване на това напрежение. Това е единственият метод по който можем да се отнесем към това ", акцентира Дмитрий Песков.
***

Виена. Австрийският канцлер Карл Нехамер съобщи, че Русия съзнателно „ условно " е напълнила газовите складове в Европа, което е довело до доста повишаване на цените на газа, цитира думите му съветския вестник “Коммерсантъ “ .

„ Очевидно имаше добре координирана тактика на Руската федерация и концерна „ Газпром “. Хранилищата бяха единствено условно запълнени, което докара до обстоятелството, че цената на газа в действителност се увеличи фрапантно. Снабдяването (с газ-бел.ред.) е обезпечено, само че, несъмнено, заради цената, обстановката е напрегната. Газът стана по-скъп от всеки път “, сподели Нехамер по време на тирада пред Федералния съвет на Австрия.

По-рано, на 1 февруари, висшият представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в ефира на телевизионния канал „ Дожд ” съобщи, че не упреква Русия за нарастване на цените на газа. Според него това се е случило заради няколко фактора. Също в същия ден Газпром заяви, че до края на януари европейските подземни газови складове (UGS) са били изпразнени с 82% от размера на газ, изпомпван през лятото.

Припомняме, че до декември 2021 година цената на газа доближи над 2150 $ за 1000 кубически метра, само че към февруари падна до 900 $ за 1000 куб.м на фона на увеличението на доставките на газ за Европа на „ Газпром “.

През септември група евродепутати изпрати писмо до Европейската комисия (ЕК) с искане за следствие на дейностите на „ Газпром “ поради по-високите цени на газа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР