Москва. Основните въпроси от енергоснабдяването на Европа се обсъждат в

...
Москва. Основните въпроси от енергоснабдяването на Европа се обсъждат в
Коментари Харесай

„Независимая газета“: Германия възнамерява да доведе до край строителството на „Северен поток-2“

Москва. Основните въпроси от енергоснабдяването на Европа се разискват в Брюксел с присъединяване на Европейската комисия, Русия и Украйна, написа в днешния си брой съветската „ Независимая газета “ .
В понеделник, 21 януари, стартира вторият кръг от тристранните договаряния сред РФ, Еврокомисията и Украйна за ориста на преноса на съветски газ през Украйна след 2019 година.
Както е известно първият кръг договаряния се организира в Берлин през юли 2018 година Тогава трите страни се договориха да основат работна експертна група, която да разиска всички въпроси, свързани с преноса на газа. Експертите се събраха два пъти през септември и разгледаха проблемите за ръководството на украинската газопреносна система, детайли от украинското и европейското законодателство, цените за транспорт на газ. Освен това те решиха и какви ще са потребностите на Европейски Съюз от това гориво в идващите 10 години.
Сега Еврокомисията има намерение да разбере, изрично и ясно, какви отговорности поемат РФ и Украйна за самия пренос, като се има пред тип, че в този момент настоящият контракт сред тях изтича в края на 2019-та. Това се споделя в известието на Еврокомисията за новия преговорен кръг.
На входа на договарянията стоят немското държавно управление и компаниите, които вземат участие в построяването на „ Северен поток-2 “, които са подложени на мощен напън от страна на Съединени американски щати. Американският дипломат в Берлин Ричард Гренел при започване на януари разпрати писма до европейските компании с предложение да се оценят рисковете, свързани с плана. После той разгласява публикация със събраните данни в известния изчерпателен вестник на Федерална Република Германия Rheinische Post. Основният мотив на посланика се свеждат до това, че „ Северен поток-2 “ заплашва опцията съветски газ да се транзитира през Украйна.
Преди началото на втория кръг от договаряния немският министър на стопанската система Петер Алтмайер реши, че е нужно да направи особено изказване по този мотив. Пред деловия немски вестник Handelsblatt той съобщи, че «федералното държавно управление няма да се намесва в този развой, защото за това отсъстват правни учредения. » „ Този план не е момченце “, сподели Алтмайер.
Германският институт за проучване на публичното мнение Forsa организира допитване в средата на януари, с цел да разбере какви са настройките измежду обществото във връзка с „ Северен поток-2 “. Както оповестява немската осведомителна организация n-tv, 91 % от интервюираните възприемат изявленията на американския дипломат като „ неприемливи и необикновени “. 77 на 100 я одобряват като шантаж във връзка с европейските компании. Както отбелязва ръководителят на Forsa Манфред Гюлнер, «германците прелестно схващат, че конфликтите към плана „ Северен поток-2 “ имат не политически темперамент (както се стараят Съединени американски щати да ги показват – бел. „ Независимая газета “), а стопански.
Гюлнер отбелязва, че по-голяма част от жителите на Германия си дават сметка, че в идващите години енергопотреблението в страната ще се усилва и потреблението единствено на възобновляеми източници няма да може да покрие зараждащите потребности. Мнозинството интервюирани е на мнение, че изчерпващите се източници в Норвегия и в други страни по-скоро могат да се компенсират от Русия, а не от Съединени американски щати.
В края на отминалата седмица ръководителят на съветския Комитет по енергетика към Държавната дума Павел Завалний на специфична конференция отговори на въпроса на „ Независимая газета “, като обърна внимание на обстоятелството, че Русия ще продължи да употребява украинската газопреносна система с цел да доставя синьо гориво за Европа. Освен с всичко друго, това се свързва и със забележителното нарастване на неговото ползване в цяла Европа. По думите му, в противоположен случай Русия ще би трябвало да построи още един газопровод през Балтийско море – „ Северен поток-3 “.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР