Москва обвинява украинските служби за сигурност и поддръжниците на хвърления

...
Москва обвинява украинските служби за сигурност и поддръжниците на хвърления
Коментари Харесай

Убийството в кафене в Санкт Петербург разкрива пропуските със сигурността в Русия

Москва упреква украинските служби за сигурност и поддръжниците на хвърления в пандиза критик на Кремъл Алексей Навални за убийството на прочут съветски блогър ултранационалист в кафене в Санкт Петербург. Киев и поддръжниците на Навални отхвърлиха обвиняванията. Нападението против персона, тясно обвързвана с групата " Вагнер ", обаче акцентира заканите от ответния удар във войната в Украйна.

Street Food Bar No. 1 на улица " Университетска " на брега на река Нева в миналото е бил считан за готино кафене за туристите, посещаващи Санкт Петербург, западния съветски град, прочут още като " Северната Венеция ". Но това е било доста на първо място да избухне в неделя вечерта.

В кафенето се организираше " Киберфронт Z " - спорен клуб през уикенда, който притегля поддръжници на съветската инвазия в Украйна, които се сплотяват към провоенния знак " Z ".

Максим Фомин - изтъкнат боен блогър, по-известен с псевдонима си " Владлен Татарски " - беше звездната атракция довечера. Снимки, оповестени в обществените медии, посочваха ултранационалистическия блогър в рамка на огромен екран, показващ в непосредствен проект лицето му, заобиколен от ореол от огнестрелни оръжия - револвери, противотанкови пушки и други оръжия .

Изведнъж в помещението избухва гърмеж, който убива Фомин и ранява десетки хора, оповестяват съветските медии.

Дръзкото нахлуване против съветски ултранационалистически блогър в сърцето на Санкт Петербург - родното място на президента Владимир Путин - разкри рисковете за сигурността в страна, която е изпратила наемници да водят война оттатък границата ѝ, въоръжавайки десетки хиляди жители под командването на цивилни началници, които намерено подлагат на критика съветските военни и заплашват държавния монопол върху насилието.
 Задържаха жена за гърмежа, умъртвил съветски боен блогър в Санкт Петербург Обновена
Задържаха жена за гърмежа, умъртвил съветски боен блогър в Санкт Петербург

Най-малко 32 души са ранени при атентата

Войната оттатък западната граница в Украйна също повдигна въпроса за навлизане и набези от страна на вражеската страна, като придвижи спора вкъщи и увеличи вътрешните закани.

Убийството на Фомин е второто смъртоносно нахлуване против съветски ултранационалист след гърмежа на кола бомба в покрайнините на Москва през август 2022 година, при който почина Даря Дугина, щерка на крайнодесния идеолог Александър Дугин. Според " Ню Йорк Таймс " американското разузнаване счита, че украинското държавно управление е разрешило нападението.

Руските управляващи нарекоха убийството на Фомин " терористичен акт " и упрекнаха разследващите служби на Украйна, че са организирали бомбения атентат " благодарение на поддръжници " на хвърления в пандиза критик на Кремъл Алексей Навални.

В понеделник Националният антитерористичен комитет (НАК) на Русия разгласява видеозапис от ареста на 26-годишна жена, която съгласно тях е предала на Фомин дрънкулка, натъпкана с експлозиви, в кафенето Street Food Bar No.1.

Според съветските следователи обвинената " има опозиционни възгледи и е последовател на Фонда за битка с корупцията ", визирайки неразрешената организация на Навални.
 Взрив в Санкт Петербург умъртви съветски боен сътрудник Обновена
Взрив в Санкт Петербург умъртви съветски боен сътрудник

Органите на реда смятат, че задачата е бил Татарски

Отричайки обвиняванията, ръководителят на Фондацията за битка с корупцията на Навални съобщи, че за Кремъл е " доста комфортно " да упреква критиците си. " Естествено, че нямаме нищо общо с това ", сподели Иван Жданов.

Украинските публични лица също отхвърлиха изказванията, че разследващите служби на страната им са организирали нападението.

На конференция в понеделник в северната украинска област Чернигов, където отдаде респект на селяните, които бяха затворени от съветските сили преди една година, президентът Володимир Зеленски допусна, че това е вътрешен съветски въпрос.

" Не мисля за това, което се случва в Санкт Петербург или Москва. Русия би трябвало да мисли за това. Мисля за нашата страна ", сподели Зеленски.

Ден след нападението в Санкт Петербург Гъливер Краг, сътрудник на FRANCE 24 в Киев, отбелязва, че мнението по локалните радиостанции е, че " украинците не са го създали " и че убийството на Фомин по-скоро се дължи на " някакъв вътрешен спор сред руснаците ". Критичният въпрос обаче, отбелязва Краг в обява в Twitter, е, че киевските анализатори считат , че е добре, в случай че " руснаците считат, че украинците са го създали ", защото това доближава войната " доста повече и даже Санкт Петербург не е в сигурност ".

За тези, които се замислят за протичащото се в Русия, картината, която се обрисува една година след пълномащабното навлизане в Украйна, е тревожна.

Според специалисти възходът и падението на Фомин, 40-годишен мъж с престъпно минало, в доста връзки е емблематичен за жестокото безвластие, обхванало днешна Русия.

Произхождащ от украинската Донецка област, за която Русия претендира, Фомин прекарва известно време в пандиза за банков грабеж, преди да избяга по време на хаоса през 2014 година , когато подкрепяните от Русия сепаратисти завземат държавни здания в източния район и афишират самостоятелна страна.

След бягството си Фомин бързо се причислява към сепаратистките сили, трансформирайки се от нарушител във въоръжен войник и придобивайки опит на фронтовата линия.
 ISW: Версиите на Русия за убийството на Татарски се множат и разминават
ISW: Версиите на Русия за убийството на Татарски се множат и разминават

Руските управляващи не престават да се борят и с вътрешната опозиция против войната в Украйна

Следващата му трансформация - от войник до боен сътрудник - разкрива провокациите, пред които е изправен Кремъл, когато става въпрос за роман за войната в страна без независимост на печата.

През 2019 година Фомин се " пенсионира " от военна работа, съгласно известия в съветските медии, и става боен сътрудник за батальон " Восток " - промосковска милиционерска група, настояща в източната част на украинския район Донбас от 2014 година насам .

По времето на Съюз на съветските социалистически републики военните репортери са били влиятелна работа, когато някои от най-хубавите публицисти в страната са отразявали нашествието в Афганистан.

Често внедрявани във военни елементи, публицистите не са имали никаква независимост на пресата при руския режим, само че са имали опит в маневрирането с комунистическата цензура и са били считани за майстори в занаята .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР