Москва и Киев са само на няколко дни от финализирането

...
Москва и Киев са само на няколко дни от финализирането
Коментари Харесай

Ердоган с извънредна новина. Какво се разбраха Москва и Киев

Москва и Киев са единствено на няколко дни от завършването на съглашение, което ще разреши на милиони тонове украинско зърно да минават през Черно море, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

В спокойно време Украйна имаше голям принос към международните доставки на храни, само че блокадата на черноморските ѝ пристанища след нахлуването на Русия попречи на превозването на зърнени култури къч Египет, Йемен и други обезверено нуждаещи се страни. Русия е атакувала украински силози за зърно и се твърди, че е иззела ресурси, заяви „ Politico ”, предава Българска национална телевизия.

Турция се пробва да посредничи за реализиране на съглашение сред Русия и Украйна. Правителството в Киев желае Турция да даде гаранции за сигурността на корабите, пренасящи зърно през Черно море.

" Преговорите не престават, с цел да може това зърно и слънчогледовото олио, всичко да стигне до света ", съобщи Ердоган на конференция в Анкара. " След седмица или 10 дни ще засилим договарянията и ще се опитаме да реализираме резултат. "

Турският водач съобщи, че безвредното прекосяване на комерсиалните кораби е доста значимо, защото, до момента в който личната му страна към момента не страда от дефицит на зърно, Африка към този момент е изправена пред " голям проблем ".

Той приказва на взаимна конференция с италианския министър-председател Марио Драги след диалози сред държавните управления на двете страни в Анкара.

Драги съобщи, че Турция има " централна роля " в проекта, обрисуван на срещата на водещите стопански системи от Г-7 от генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. " Тази роля е да подсигурява сигурността на корабите и да подсигурява, че корабите не придвижват оръжия ", сподели Драги.

Италианският министър председател съобщи, че проектът е " доста окуражаващ ", защото не изисква разминиране на пристанищата, евентуалните направления към този момент са набелязани, а работната група е основана. Липсващият детайл е " окончателното единодушие на Кремъл ", сподели той.

Сделката има и " доста висока стратегическа стойност ", защото може да проправи пътя за реализиране на мир посредством договаряния, добави Драги. " В подтекста на напъните за реализиране на мир това е първата стъпка към съглашение за постигането на цел, в която би трябвало да участваме всички ние, тъй като визира живота на милиони хора в най-бедните страни ", сподели италианският министър председател Марио Драги.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР