Москва. Газпром“ ще доставя газ в България, Сърбия, Унгария и

...
Москва. Газпром“ ще доставя газ в България, Сърбия, Унгария и
Коментари Харесай

ТАСС: „Турски поток“ минава през България, реши „Газпром“

Москва. „ Газпром “ ще доставя газ в България, Сърбия, Унгария и Словакия в границите на плана „ Турски поток “. Според вестник „ Коммерсанть “, компанията към този момент взе участие в процедура за запазване на нови тръбопроводни мощности в тези страни, предава ТАСС .
Както оповестява изданието, оповестените през октомври и ноември материали от газотранспортните оператори на тези страни в границите на процедурите за запазване на бъдещите им мощности (open season) са посочили, че маршрута на доставките в Европа по второто отклонение на „ Турски поток “ ще мине през посочените страни.
Съответстващата процедура е планувана в законодателството на Европейския съюз и е нужна за строителството на нови газопроводи, прецизира „ Комерсанть “. Операторът предлага на участниците в пазара да придобият бъдещи мощности и след завършването на аукциона да ги построи в плануваните периоди, а покупателите да платят посредством цените за пренос.
По данните на изданието, „ Булгартрансгаз “ има желание да организира търг за бъдещи мощности на газопроводите на входа към България от Турция и на изхода към Сърбия през декември. При това се оповестява, че операторите на Унгария, Австрия и Словакия към този момент са провели аукцион за опазване на нови мощности в края на октомври. „ Газпром “ възнамерява да стартира доставките в България и Сърбия през „ Турски поток “ през 2020 година, в Унгария – през 2021 година, а в Словакия – през втората половина на 2022 година.
Както оповестява „ Коммерсатнь “, компанията възнамерява да резервира всички препоръчани мощности. От „ Газпром “ са отказали да разясняват.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР