Московският градски съд обяви за екстремистки три свързани с опозиционера

...
Московският градски съд обяви за екстремистки три свързани с опозиционера
Коментари Харесай

Обявиха за екстремистки три организации, свързвани с Навални

Московският градски съд разгласи за екстремистки три свързани с опозиционера Алексей Навални неправителствени организации, съобщи БНР.

Съдът удовлетвори настояването на прокуратурата от 16 април, в което се показва, че Фондът за битка с корупцията, Щабовете на Навални и Фондът за отбрана на гражданските права „ основават условия за дестабилизация на обществената и обществено-политическата обстановка в страната “. В края на април Московският градски съд забрани активността и на трите организации. Координаторът на щабовете на Навални Леонид Волков разгласи разпускането им, като изясни, че чиновниците им са застрашени от обвинявания в екстремизъм и следващо наказателно гонене.

Междувременно против Алексей Навални беше заведено дело за основаване на неправителствена организация, извършваща посягане върху личността и правата на жителите. През февруари опозиционерът беше наказан на две и половина години затвор по обвиняване в шикалкавене. В момента той изтърпява присъдата си в наказателна колония №2 в град Покров във Владимирска област. Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел дефинира решението на Московския градски съд да включи организациите на Алексей Навални в листата на екстремистките групировки „ като най-сериозното до този миг изпитание от страна на съветското държавно управление да потисне самостоятелната политическа съпротива и следствията на корупцията, както и да отстрани въздействието на политическите мрежи на Навални преди изборите за Държавна дума през септември и по-късно “.

„ Това решение ще има дълготрайни последици за съветското гражданско общество, опозицията и сериозните гласове “, се споделя още в изказването. В него още веднъж се упорства за незабавното и абсолютно освобождение на Навални и се напомня, че присъдата му е политически стимулирана. Навални е сътрудник на Съединените щати. Това съобщи говорителката на външното министерство в Москва Мария Захарова в отговор на американските рецензии на решението на Русия да разгласи за " екстремистки " организациите на съветския опозиционер Алексей Навални и по този начин да не допусне негови последователи да се кандидатират на парламентарните избори наесен.

По думите ѝ това се потвърждава от " мигновената " реакция от страна на Държавния департамент - единствено два часа след оповестението на решението излиза специфичното изказване. " Те демонстрират такова политическо старание, тъй като са наранени хора, следени от тях, хора, които бяха подкрепяни от тях политически и по други способи ", безапелационна е Захарова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР