Московски съд взе мярка за неотклонение задържане под стража на

...
Московски съд взе мярка за неотклонение задържане под стража на
Коментари Харесай

Руски съд прати в ареста задочно продуцент и режисьор, обявили се срещу войната

Московски съд взе мярка за неотклонение задържане под стража на известния кино продуцент Александър Роднянски и на театралния режисьор Иван Вирипаев за " разпространяване на погрешна информация " за съветската войска, заяви Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че първичните правосъдни съвещания по делата против Роднянски и Вирипаев са се провели на 27 април, само че до през днешния ден съдът не е съобщавал за тях.

Според пресслужбата на съда Роднянски и Вирипаев, които се намират отвън Русия, ще бъдат сложени под стража, откакто съветските управляващи съумеят да ги задържат или те бъдат екстрадирани. Руското министерство на вътрешните работи в допълнение разгласи Вирипаев за общодържавно търсене.

Роденият в Киев Роднянски е измежду най-влиятелните фигури в съветското кино през последните десетилетия. Той напусна Русия след началото на пълномащабното ѝ навлизане в Украйна през февруари 2022 година и нееднократно намерено се афишира против войната. През октомври 2022 година съветското министерство на правораздаването разгласи Роднянски за " задграничен сътрудник ".

Популярният драматург, режисьор и артист Вирипаев живее и работи във Варшава от няколко години и също приказва против съветската инвазия в Украйна.

Откакто Путин изпрати войски в Украйна през февруари 2022 година, съветското държавно управление предприе репресии против инакомислието, невиждани от времето на руската ера до момента, отбелязва Асошиейтед прес.

Мащабната акция на репресии на Кремъл криминализира отправянето на рецензии против войната. В допълнение към санкциите и присъдите за отнемане от независимост упрекнатите са уволнявани, включвани са в черни описи, заклеймявани са като " задгранични сътрудници " или напущат Русия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР