Московски съд наложи присъда от 2,5 години затвор на руския

...
Московски съд наложи присъда от 2,5 години затвор на руския
Коментари Харесай

Руски правозащитник получи присъда от 2,5 години затвор

Московски съд наложи присъда от 2,5 години затвор на съветския правозащитник Олег Орлов по обвиняване в дискредитиране на въоръжените сили, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Международни наблюдаващи осъдиха процеса като политически стимулиран.

70-годишният Орлов беше един от водачите на правозащитната група " Мемориал " в продължение на над 20 години. " Мемориал " стана съносител на Нобеловата премия за мир през 2022 година, година откакто Русия я забрани и разпусна.   

В момента на изговаряне на присъдата Орлов намигна на брачната половинка си Татяна и ѝ сподели " Таня, ти ми даде обещание ". Изглежда, че искаше от нея да не плаче, отбелязва Агенция Франс Прес.

Десетки поддръжници на Орлов пристигнаха в съда, с цел да изразят един от последните критици на Кремъл, който не е зад решетките или в заточение в чужбина. В последните си думи Орлов осъди " задушаването на свободата " в Русия и " влизането на съветски войски в Украйна ".

" Не се разкайвам за нищо и не скърбя за нищо ", съобщи още той.

Освен това Орлов дефинира като " ликвидиране " гибелта на опозиционния водач Алексей Навални, починал в затвор в Арктика на 16 февруари.

Осъденият прикани поддръжниците на съветската съпротива " да не губят храброст ".

На предходен развой през октомври предходната година Олег Орлов беше приет за отговорен в дискредитиране на съветските въоръжени сили и му беше наложена санкция, доста снизходителна присъда за съветската правосъдна система. Това беше поисканото от прокуратурата наказване, само че по-късно обвиняването промени позицията си и апелира решението.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР