Московски съд издаде присъди от 13 до 18 години на

...
Московски съд издаде присъди от 13 до 18 години на
Коментари Харесай

Четирима обвинями получиха тежки присъди за внос на кокаин в руското посолство в Аржентина

Московски съд издаде присъди от 13 до 18 години на четирима мъже, упрекнати, че са се пробвали да внесат скритом близо 400 кг кокаин в съветското посолство в Аржентина, заяви Българска телеграфна агенция, като отбелязва, че аферата провокира огромен звук.

Предполагаемият мозък на групата Андрей Ковалчук получи 18 години затвор, посочи юристът му Сергей Юрош.

Бившият интендант на съветското посолство в Буенос Айрес Али Абиянов беше наказан на 17 години, а двама други обвинени - Владимир Калмиков и Ищимир Худжамов, които съгласно следователите са пробвали да приберат опиата в Москва, получават надлежно 13 и 16 години затвор. Аферата, почтена за гангстерски филм, беше разкрита от аржентинското вътрешно министерство през февруари 2018 година.

По данни на управляващите на южноамериканската страна, 389 кг кокаин, скрити в куфари, са били открити на 13 декември 2016 година в учебно заведение, ситуирано на територията на съветското посолство, след сигнал на тогавашния дипломат. Същата вечер следователите посетили пазара на Буенос Айрес, с цел да купят 400 кг брашно. Кокаинът бил сменен с брашното и проследяващи устройства.

През идващите месеци членовете на мрежата, някои от които работели в посолството, се пробвали на няколко пъти, на вятъра, да изпратят брашното в Русия, под наблюдението на съветски и аржентински следователи. Накрая съветското държавно управление осигурило аероплан за преместване на куфарите в Москва, на 12 декември 2017 година.

Според следователите опиатът, с доста висока непорочност и на стойност към 50 милиона евро, е бил предопределен за Нидерландия, Русия и Германия, където през март 2018 година беше задържан Ковалчук, считан за мозък на мрежата. Той беше екстрадиран в Москва. Двама други заподозряни руснаци, които имат и аржентинско поданство, сега са подсъдими в Аржентина. Аферата провокира обвинявания в някои медии за допустимо присъединяване на дипломати и чиновници в трафика.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР