Мощността на ПАВЕЦ "Чаира", намираща се край пазарджишкото село Сестримо,

...
Мощността на ПАВЕЦ "Чаира", намираща се край пазарджишкото село Сестримо,
Коментари Харесай

Увеличават мощността на ПАВЕЦ Чаира

Мощността на ПАВЕЦ "Чаира ", намираща се край пазарджишкото село Сестримо, ще бъде увеличена. По този метод ще се обезпечи удвояване на интервала, в който мощността ще може да балансира потреблението на електрическа енергия.

"Помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) "Чаира " ще може да извършва ролята на енергиен запас в електроенергийната система за интервал от 20 часа ", сподели министърът на енергетиката в оставка Александър Николов на брифинг в Министерския съвет.

Министър Николов уточни, че през днешния ден държавното управление е взело решение по отношение на реализирането на плана в язовир Яденица, което ще помогне за възстановяване на структурата на енергийните мощности на страната.

„ С това решение ще се усили размерът на долния контейнер на ПАВЕЦ „ Чаира “ с девет млн. кубика. По този метод централата ще премине от дневен към седмичен режим на равнене на водните размери и ще има опция за работа в цялостна генераторна мощ в продължение на 20 часа. Текущо тази мощ е осем часа и половина. Капацитетът ѝ ще се увеличи повече от два пъти. Мощността ще нарасне до 22 часа и половина в помпен режим, като все още е 11 часа “, изясни министърът на енергетиката.

"ПАВЕЦ "Чаира " е най-голямата помпено-акумулираща централа в Югоизточна Европа, като е и най-значителната регулираща мощ в нашата електроенергийна система.

Строежът на плана "Яденица " стартира през 1994, като през 2005 е спрян заради липса на финансиране. През 2016-2017 планът е обновен.

"Чак в този момент доближаваме до стадий, в който може да се одобри, че фактическите стъпки по реализацията на този план ще подсигурят България да резервира позицията си на балансьор на електрическа енергия в целия район ", разяснява още Николов.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР