Мощно земетресение с магнитуд 7,4 е разтърсило източния бряг на

...
Мощно земетресение с магнитуд 7,4 е разтърсило източния бряг на
Коментари Харесай

Най-силното земетресение от 25 години удари Тайван

Мощно земетресение с магнитуд 7,4 е раздрусало източния бряг на Тайван в сряда. Това е най-силният трус, удрял острова от 25 години насам , предава „ BBC “. Според първичните данни един човек е умрял , а над 50 са потърпевши.

Земетресението е предизвикало сриване на голям брой здания в Хуалиен – градът, който е най-близо до епицентъра. В момента там се организират избавителни интервенции. Трусът е бил усетен и в планинската сърцевина на Тайван , където са зародили големи свлачища . Кадри, публикувани в обществените мрежи, направени в Тайпе, демонстрират срутени здания.

„ Земетресението е покрай сушата и е плитко. Усетило се е в цялостен Тайван и крайбрежните острови… Това е най-силното от 25 години “, разяснява шефът на Сеизмологичния център в Тайпе У Чиен Фу .

Тайванският колос за произвеждане на чипове TSMC заяви, че е евакуирал някои от фабриките си в Хсинчу и Южен Тайван поради сигурността на личния състав си, само че прибавя, че системите му за сигурност работят обикновено. TSMC е главен производител на полупроводници за софтуерни компании, в това число Apple и Nvidia .

Видеокадри от столицата Тайпе демонстрират срутени жилищни здания и хора , които се изтеглят от домовете и учебните заведения си. Нанесени са материални вреди по транспортни средства. Съобщава се за прекъсване на електрозахранването и спиране на интернет на целия остров.

Земетресението в сряда е блъснало в 07:58 локално време /23:58 GMT/ на дълбочина от 15,5 км и е провокирало минимум 9 вторични труса с магнитуд 4 или по-голям. Епицентърът на земетресението се намира на към 18 км /11 мили/ южно от тайванския град Хуалиен, демонстрират данни на Геоложката работа на Съединени американски щати.

Припомняме, че през септември 1999 година земетресение с магнитуд 7,6 по Рихтер удари Тайван, убивайки 2400 души и разрушавайки 5000 здания.

В прилежаща Япония управляващите предизвестиха, че се чакат талази цунами до 3 метра да доближат огромни региони от югозападното крайбрежие. Малко по-късно от Японската метеорологична организация намалиха предизвестието, само че помолиха жителите да останат „ бдителни за вторични земетресения с сходна активност “ за към седмица.

Сеизмологичната организация на Филипините също издаде предизвестие за цунами малко след земетресението, призовавайки жителите да се изтеглят на по-високи места – което по-късно анулира.

Тихоокеанският център за предизвестие за цунами съобщи в актуализация към два часа след земетресението, че опасността от цунами „ към този момент е отминала “. 

Китайските държавни медии оповестиха, че земетресения са били усетени в елементи от югоизточната китайска провинция Фудзиен .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР