Мощният тайфун Талим достигна днес най-южната японска префектура Окинава. Остров

...
Мощният тайфун Талим достигна днес най-южната японска префектура Окинава. Остров
Коментари Харесай

Тайфунът Талим връхлетя Япония, предизвика торнадо и цунами

Мощният ураган " Талим " доближи през днешния ден най-южната японска префектура Окинава. Остров Миякоджима е обиден от най-обилните за последните 50 години дъждове. На места е прекратено електрозахранването, а пътната конюнктура е влошена, заяви Франс прес.

Циклонът е 18-и за сезона и получи името Талим. Японската метеорологична организация насочва предизвестия за мощни ветрове, достигащи до 250 км/ч, торнадо, талази с височина до 8 м и свлачища. Препоръчва се жителите да не напущат домовете си.

Тайфунът " Талим " се придвижва на североизток, като се чака на 15-18 септември да премине през Западна и Източна Япония и да доближи остров Хоккайдо.



Остров Мияко (54 000 жители), в най-южната част на архипелага, през вчерашния ден бе ударен от бурни ветрове и пороен дъжд. Училищата са затворени краткотрайно. Прекъсна електричеството в към 18 000 жилища. Полетите в региона бяха анулирани.

Тайфунът Талим се движеше в началото на запад, само че срещна различен ураган (19-ия за сезона, наименуван Доксури), който го насочи право към главните острови от архипелага – Кюшу, Шикоку, Хоншу, над които ще които премине до началото на идната седмица.

 1977051

Около 20 до 30 тайфуна се зараждат всяка година в Азия и към половината се стоварват напълно или отчасти върху Япония. Понякога оставят след себе си починали и ранени и големи материални вреди.

Българското външно министерство предлага на българите, пребиваващи в Япония, да се осведомят за развиването на ситуацията и да следват прецизно препоръките и напътствията на японските управляващи.

При потребност от незабавна помощ или спомагателна информация българските жители могат да се свържат с българското посолство в Токио на телефон: +81 80 7966 5608.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР