Мощни бури връхлетяха Плевенско, Сливенско и Търговище. Стихията изкоренени дървета,

...
Мощни бури връхлетяха Плевенско, Сливенско и Търговище. Стихията изкоренени дървета,
Коментари Харесай

Градушка колкото яйце: Мощни бури в Плевенско, Сливенско и Търговище, има много щети

Мощни стихии връхлетяха Плевенско, Сливенско и Търговище. Стихията изкоренени дървета, събори клони, а тук-там даже нанесе провали върху парцели и коли. 

По тематиката работиха Маргарита Стефанова и Мариана Трифонова.

Освен частно имущество са ударени и публични здания

В Плевенско бурята бе съпроводена със свръхедра градушка и пороен дъжд. Две са най-пострадалите села – Садовец и Радишево. 24 часа след бедствието там още не могат да повярват на очите си. Градушката поразила градини, оранжерии, покриви, изолации, слънчеви панели, климатици, прозорци. Ледени с величина колкото яйце парчета пробили половината покрив на фамилията на Мая и наводнили стаите след главен ремонт.

Снимка: bTV

„ Снощи от тавана течеше вода, река. Цяла нощ попиваме, събираме, изхвърляме, нещо ужасно беше “, споделя тя.

А след вредите хората вършат сметки. 

Снимка: bTV

„ На първо четене сме дали единствено хиляда лв. за материали, настрана майсторите какво ще кажат “, споделя Нина Личева.

Край двете обитаеми места има ракетни площадки за влияние върху градоносните облаци, само че все пак стихията не ги е пощадила. Още нощес кметицата е получила увещание от дежурния по ракетна площадка, че каквото е могло, е сторено.

„ 18 ракети споделиха, че са изстреляли. Каза, че облакът просто е отпътувал, не са съумели да го разбият, излязъл е просто от периферията на обхват “, споделя кметът на Радишево Поля Петкова.

Потърпевшите чакаха комисиите още през днешния ден, само че поради многото вреди в Плевенско огледите са отсрочени. Повечето парцели и коли са без застраховки.

Бурята в Търговище

Седмица ще е нужна на Търговище да се възвърне след мощната стихия . Стихията е връхлетяла града в деня с измерени над 40 градуса. Пикът на бурята траял 30 минути. Стотици са изпочупените дървета, десетки коли са затиснати под паднали клони. За благополучие, потърпевши няма. 

Снимка: bTV

„ Две торнада са се събрали тъкмо над нашия град и по този начин стартира погрома над зелената система на града “, сподели кметът на Търговище доктор Дарин Димитров.

Над 200 са сигналите за повалени дървета и счупени клони. Десетки коли са затиснати под клоните на дърветата. На места за къси интервали от време прекъсва токът.

Снимка: bTV

 

Отстраняването на вредите продължава. Вече са осъществени огледи по всички паркове, улици и междублокови пространства.

Безсънна беше нощта и в Сливенско поради ураганен вятър със скорост над 125 км в час.
Поривите събориха клони, дървета, отнесоха пътни знаци, рекламни и строителни пана.
Пострадали няма, само че сигналите към телефон 112 са десетки.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР