Мощен ураган удря източното крайбрежие на САЩ до часове, а

...
Мощен ураган удря източното крайбрежие на САЩ до часове, а
Коментари Харесай

Десетки хиляди българи на пътя на чудовищния ураган

Мощен вихър удря източното крайбрежие на Съединени американски щати до часове, а на пътя му са места, в които живеят десетки хиляди българи.

1,7 милиона души в Съединени американски щати са предизвестени, че би трябвало да се изтеглят, измежду които и хиляди наши сънародници.

Бурята

"Флорънс”, който към този момент беше наименуван "Чудовищна стихия ", може би ще бъде най-силният вихър от десетилетия. Очаква се той да доближи най-високата, пета степен, с ветрове повече от 250 километра в час.

Очаква се бурята да обхване огромна част от Съединени американски щати, като със себе си ще носи превалявания - 800 литра на квадратен метър, като предизвестията са за големи вреди и жертви.

"Флорънс " идва и с големи приливни талази от 6-9 метра.

"Винаги, когато имаме вихър с доста високи приливни талази, имаме и доста жертви, тъй като хората са неподготвени ", сподели за NOVA кореспондентът от Съединени американски щати Ясен Дараков.

Българите на пътя на идващото злополучие

Историческата и смъртоносна стихия се чака да удари в градчето Лумингтън, Северна Каролина, където има към 40 наши сънародници.

Другият град, застрашен от урагана, е Чарлстън - там също има огромна българска общественост.

Кореспондентът Ясен Дараков беседва с някои от българите в Северна Каролина и пред него те споделиха, че и предходната година е имало предизвестия за евакуация при други сходни стихии, само че нищо не се случило и реакцията на управляващите била "прекалена ".

Те считат да не се изтеглят, макар експлицитното предизвестие да го създадат в този момент

"Смятаме да отидем в Орландо, където сме запазили къща с още няколко български фамилии ", сподели Силвия Георгиева.

Тя и брачният партньор й Стефан имат проект, само че по-късно ще решат дали да се изтеглят дружно с 5-годишната им щерка.

В Лумингтън, където живее Любица Савова, метеоролозите предизвестяват, че точно там ще връхлети "окото на бурята ", само че тя няма желание да се изтегля.

"Мисля, че е по-опасно да се изтеглям, в сравнение с да остана тук. Къщата ми е постоянна, пребивавам в тухлена постройка. Би трябвало да издържи, както е правила и преди ", споделя Любица.

Властите обаче предизвестяват, че "Флорънс " ще бъде историческа

"Искам да бъда явен. Северна Каролина приема урагана Флорънс доста съществено и по този начин би трябвало да бъде. Пригответе се!”, съобщи губернаторът на Северна Каролина Рой Купър.

Очаква се "Флорънс " да доближи сушата в четвъртък, в югоизточната част на Северна Каролина. Метеоролозите предизвестяват, че стихията може да провокира огромни наводнения.

Бурята доближи четвърта категория от общо пет, като скоростта на ветровете е до 225 км/ч. Вирджиния, Мериленд, Южна и Северна Каролина, както и столицата Вашингтон оповестиха бедствено състояние.



Florence is expected to produce total rainfall accumulations of 15 to 20 inches with isolated maximum amounts to 30 inches near the storm's track over portions of the Carolinas and Mid-Atlantic States. This could produce catastrophic flash flooding & significant river flooding. pic.twitter.com/sB1B8BHiHK
— NWS Eastern Region (@NWSEastern) 11 септември 2018 година

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР