Морски превоз ще има на територията на община Бургас. Това

...
Морски превоз ще има на територията на община Бургас. Това
Коментари Харесай

Водни таксита ще превозват бургазлии и туристи

Морски транспорт ще има на територията на община Бургас. Това сподели кметът Димитър Николов: „ Ще се употребяват кейовите пристани на кварталите Крайморие и Сарафово, на Рибарското населено място, който ще бъде построен, на остров Св. Анастасия и Черноморец, които ще се свържат с пристанище Бургас.
Общо пет ще са дестинациите, където има или следва да бъдат построени кейови пристани. До тях ще се движат плавателните съдове и ще съставляват вътрешна връзка. За тази цел община Бургас приготвя план да закупи нов кораб с огромна мощ, който да свързва разнообразни пристанища. За да стане това бързо ние желаеме подпомагане от Министерството на превоза и Морска администрация за опрощаване на процедурите. Сега са доста тежки условията за тези вътрешни плавателни връзки, които се правят с хидробуси “.

Освен да возят туристи, корабчетата ще се употребяват като градски и междуградски превоз . Така ще се избегне трафика и предвижването ще бъде доста по-бързо. Едното корабче ще бъде общинско, само че ще се даде опция на частни компании, които имат подобаващи съдове, да извършват вътрешни направления.
Част от процедурите по плана към този момент са изпълнени , остава да завърши построяването на два пристана, да бъдат въведени в експлоатационна валидност и общината да получи документите и удостоверенията от Изпълнителна организация „ Морска администрация ”. Очакванията са изпълняването на вътрешни направления да бъде реалност още другото лято. Целият бургаски залив може да бъде употребен, а корабчетата да стопират работа единствено през зимните месеци. Затова би трябвало да бъдат бързи и сигурни.
За тяхната сигурност и надеждност министърът на превоза Росен Желязков сподели:
" Ние сме в края на летния сезон. Сега е моментът да начертаем проектите и да обсъждаме тематики, свързани с сигурността. Тя е за всички сфери на превоза и летните атракции. Една от тематиките, поради които беше отдръпнат от мен закона за пътните транспортни средства е, че не се уреждат в задоволителна степен новите публични връзки, които са свързани с новата градска подвижност. Това са електроскутери, тротинетки и други. Това би трябвало да откри своето законодателно решение в народен проект.Същото важи за леката авиация, дроновете и всички плавателни съдове. Те стават по-достъпни, само че основават предпоставки за произшествия. Мерките за сигурност са доста значими и за морската конструкция “.
За нормативната база на България това е оригиналност, по тази причина от Морска администрация са почерпили опит от Дания и Швеция, които имат богат опит в плаването в градски условия, тъй като там се употребяват водни таксита и водни рейсове, което следва да се случи и в Бургас.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР