Морската вода по българското Черноморие е безопасна за къпане и

...
Морската вода по българското Черноморие е безопасна за къпане и
Коментари Харесай

Морската вода е безопасна за къпане. Здравните власти взимат проби от 92 места по Черноморието

Морската вода по българското Черноморие е безвредна за къпане и все още няма данни за приближаващо замърсяване. Това съобщи пред Българска национална телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев по отношение на терзанията за замърсяване на морската вода след изливането на водите от язовира „ Нова Каховка “ в Черно море, съобщи Българска национална телевизия.

Здравните управляващи взимат проби от 92 места по Черноморието и отклонения към този момент няма. Няма данни за замърсяване и в прилежаща Румъния, където първо би достигнала евентуално рискова вода.

„ От доста говорене се опитваме да си създадем проблем, който сега не съществува. Сега, в случай че някой желаете да даде гаранции, че идната година всичко ще е наред, няма по какъв начин да бъдат дадени, само че отново споделям – сега няма никакъв проблем с водите за къпане. Функция на Министерство на здравеопазването е всеки сезон да изследва проби за микробиологично замърсяване на 92 места по нашето Черноморие. Аз не чакам, че чисто микробиологично – това, за което ние отговаряме, би се появило нещо или би било първо. Напротив, в случай че има някакво замърсяване, то ще бъде или с разлив на нефтопродукти или с предмети, които плават и няма по какъв начин да се разтворят или утаят във водата. Но риска при тези предмети не е огромен. Това, че ще намерим такива предмети, не значи, че водата е рискова за къпане “, сподели доцент Кунчев.

Към момента ограничавания за къпане в морската вода поради изливането на водите от Нова Каховка има оповестени само за Одеския залив.

„ Нещата не се случват за минути и часове, зависи от морските течения и климата, само че морската среда, по принцип, не е кой знае какъв брой добра за микроорганизмите, тя има резултат на самоочистване, тъй че аз персонално не чакам проблеми, само че по тази причина се вземат проби – в случай че има нещо, да вземем ограничения “, сподели Кунчев.

През летния сезон здравните управляващи ще обръщат особено внимание с изключение на на водата, и на хигиената в детските лагери.

„ Не е невероятно да хванете нещо от водата, само че аз в 40-годишната си процедура на епидемиолог, не съм виждал човек, разболял се от инфекциозно заболяване от морската вода. Заразяват се най-много от храната или от неприятна хигиена. Децата са най-уязвими. Не инцидентно направляваме особено зелените учебни заведения, лагерите, които се провеждат “, сподели доцент Кунчев.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР