Морската вода край Балчик и Каварна е чиста. Това сочат

...
Морската вода край Балчик и Каварна е чиста. Това сочат
Коментари Харесай

Защо умира риба край Каварна?

Морската вода край Балчик и Каварна е чиста. Това сочат заключенията на специалистите от Регионална инспекция за опазване на околната среда и Басейнова дирекция, след подадения сигнал за мъртва риба в региона. Рибарите са уверени, че няма замърсяване във водите и настояват, че уловът тази година е по-добър.

Виктор Лучиянов се занимава с лов на риба от десетилетия. Казва, че е обикновено по това време на годината край брега да се появи мъртва риба.

“По северното Черноморие излизат по този начин наречените студени течения, които изнасят част от сероводорода от долните елементи и дребните дънни риби не умират, а изпадат в замайване. Ако това съвпадне с вълна, която идва от морето към брега, тази риба се изхвърля на брега ", съобщи Виктор Лучиянов, хотелиер и рибар.

Според риболовците тази година явлението е в по-малък мащаб от нормално.

“Това е нещо напълно всекидневно и не е по никакъв начин рисково за никого. Като рибар мога да ви кажа, че тази година ще има изключително мощен берекет през есента. Очакваме да има доста лефер, чернокоп, сафридът е към този момент тук и то в удовлетворени количества. Ако водата е нечиста не може да има толкоз доста риба в морето ", съобщи Виктор Лучиянов.

След сигнала за мъртва риба специалисти от екоинспекцията и Басейновата дирекция във Варна са взели проби от водата.

“Последното ни пробонабиране беше този понеделник, резултатите през днешния ден излязоха и по нито един от декларираните и изследвани индикатори не се установи превишение. Става въпрос за дребни рибки, които са най-чувствителни на смяна в средата на живот, и съгласно нас, гледайки анализите, в тази ситуация се касае, с цел да не кажа характерен развой, само че натурален развой при внезапна промяна на условия ", сподели Явор Димитров, шеф на Басейнова дирекция „ Черноморски регион “.

Тази информация удостовери и екоминистърът Юлиян Попов, като се базира на данните, готови от наши специалисти.

" Рибата не е безсмъртна, доста постоянно се случват местни стресове, и край Одеса имаше, евентуално поради планктон ", съобщи Юлиян Попов, министър на околната среда и водите.

Според създадените модели възможните замърсявания няма да доближат до българското крайбрежие, сподели още министър Попов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР