Морската ни столица е един много красив град, привличащ туристи

...
Морската ни столица е един много красив град, привличащ туристи
Коментари Харесай

Най-големите проблеми във Варна

Морската ни столица е един доста хубав град, привличащ туристи от целия свят. Морето, богатата просвета и история са част от нещата, с които варненци могат да се гордеят. Варна, обаче, има и няколко съществени казуса, които към момента не са решени изцяло и са „ предизвикателсто “ за живущите в морската столица.
Замърсяването на въздуха
Един много стеснителен факт за Варна са високите равнища на замърсяване . Това е сериозен проблем, който се отразява директно на хората и на тяхното здраве. Основни аргументи за замърсяването, изключително през зимните месеци, са автомобилният трафик и отопляването на твърдо гориво . Това демонстрират всяка година отчетите на Регионалната екоинспекция. Много варненци споделят, че това е казусът, който най-вече ги тормози , защото сами усещат отрицателното отражение върху себе си и децата си.
Все по-често кашляме , усещаме се замаяни, като прекараме повече време на открито. Притесняваме се най-много за децата си, тъй като те дишат този нечист въздух непрекъснато и това може да докара до доста заболявания. “, тормозят се жителите на града.
За да се оправим с този проблем, който се следи в много елементи на България, е значимо да се подхващат ограничения, както от общините, по този начин и от самите жители. На хората би трябвало да бъдат препоръчани други възможности, както за отопление, по този начин и за непрекъснато прилагане на коли. Общините би трябвало да помислят върху ограниченията, които да се подхващат, като дават благоприятни условия на хората за отопление, само че на налични цени. Да се предложат по-добри условия за потребление на градския превоз или на колела. Естествено инфраструктурата би трябвало да се усъвършенства, с цел да е удобно на пътуващите в рейсове, а не да се задушават и бутат вътре . Още нещо доста значимо, върху което би трябвало да намерения всяка община е да се трансформира в градска гора. Ако всяка неизползваема повърхност от пространството се покрие с растителност, резултатът ще е оптимален, а качественият и количествен състав на атмосферата доста усъвършенстван.
Ниски доходи- високи цени
Варна е един от най-скъпите градове за живеене. Това е всеобщо мнение. Резултатите от питане към варненци сочат, че огромен проблем за тях са ниските заплати, за сметка на високите цени. Това е предизвикателство освен за хората, чийто роден град е Варна, само че е за тези, които са пристигнали да учат и работят тук. Студенти споделят, че им е извънредно мъчно да си платят образованието, квартирите, сметките и да им остане нещо, с цел да претърпяват.
„ За съпоставяне, може да ви кажем, че наши другари, които учат в София, заплащат двойно, даже тройно по-малко за квартири. Тук са едни от най-високите наеми. Дори и заведенията за хранене и кафета са по-скъпи тук. Принудени сме да работим почасово след лекции, с цел да претърпяваме “, жалват се студенти.
Хората, които работят тук споделят също мнението, че Варна е много безценен град . За сметка на заплатите, които не са доста по-високи от останалите градове в България, тук заведенията и магазините са доста по-скъпи. Варненци споделят, че за високите цени на вода, ток и телефон, както и налозите, отива една огромна част от заплатата им .
Според доста от хората, в случай че се понижат цените на някои услуги, на заведенията и магазините, животът им ще бъде доста по-спокоен и прекрасен.
Паркоместата
Дългогодишен проблем в морската ни столица си остават местата за паркиране. Гостите на града доста мъчно могат да намерят къде да спрат автомобила си, даже за къс престой. Проблемът е максимален през лятото, когато във Варна идват туристи от цялата страна и от чужбина. Въпреки въвеждането на т.нар „ синя зона “ във Варна, мнението на жителите на града е, че казусът с паркоместата няма по какъв начин да бъде решен изцяло.
„ Промяната към този момент е забележима, броят на погрешно паркираните коли е в пъти по-малък и продължава да понижава. С въвеждането на действителен надзор на кратковременното паркиране с слагане на скоба броят на погрешно паркираните коли още повече ще намалее. Призовавам най-малко варненци през лятото, когато времето е хубаво, а напорът на туристи извън е огромен, в случай че имат работа в централната градска част, да употребяват различни способи на превоз и прекъсване тук-там отвън централната част и синята зона. “, споделя Младен Иванов- шеф на общинското дружество „ Паркинги и синя зона “.
Не на същото мнение, обаче, са част от варненци.
„ Винаги ще има погрешно паркирали коли. Може да се каже, че това е до манталитета на хората, само че от време на време просто не ни оставят различен избор. Въведоха синя зона и какво? Отново нямаме къде да стопираме. Местата пред блоковете не са задоволителни, няма гаражи. Да не приказваме по централните елементи през лятото, когато тук се цялостни с хиляди туристи. “, споделят жители.
Има и варненци, които имат вяра, че въвеждането на синята зона въпреки всичко ще докара до някакво решение на този огромен проблем. Според хората слагането на модулни, многоетажни паркинг системи също ще бъде едно положително решение. От общината пък дадоха обещание преди месеци, че приходите от новата синя зона ще бъдат вложени в ремонт на улици и тротоари- още един от огромните проблеми на Варна, за който към момента няма решение.
Дупките по варненските улици
Неведнъж сме ви запознавали с множеството сигнали, които получаваме от варненци, по отношение на неприятното положение на варненските улици. Всеки ден водачите треперят дали колата им няма да се счупи, минавайки около тези „ кратери “. Невъзможно е естественото шофиране по улиците, тъй като единствено една дребна част от тях наподобяват по този начин, както би трябвало.
Постоянно би трябвало да ремонтираме нещо по колите . Плащаме цивилен, плащаме винетки, гориво, какво ли не, а какви са изискванията, които ни оферират? Кметът се зае да ремонтира някои от огромните булеварди, а дребните улички? Те не са ли варненски? Да дойдат от общината и да видят какво е ситуацията по кварталите! “ , сигнализират ядосани водачи.
Да, поправки има. Много от тях, обаче, не са по никакъв начин сполучливи и при първия по-силен дъжд, улиците още веднъж са цялостни с дупки. За водачите това е проблем номер едно във Варна и те се надяват в скоро време в действителност да се вземат някакви ограничения. Най-големите провали са в кварталите, по дребните улички, които като че ли за забравени от Бога.

Канализацията
Тема, за която може да пишем доста, а варненци могат да дадат безчет образци . Това е неприятната канализация на града, който се трансформира в пълноводна река при първия по-силен дъжд. Социалните мрежи се затрупват с голям брой фотоси от дъждовна и наводнена Варна, а общината все едно остава сляпа за тях .
Въпреки че не доста от дълго време центъра на морската ни столица бе ремонтиран и бе вложена голяма сума пари , след всеки дъжд там хората би трябвало да се придвижват с лодки. Според данни, най-вече проблеми с отводнителната канализация има в най-ниските точки на града и в част от Централния пазар. Освен че е остаряла, канализацията в града не е пригодена да поема огромни количества превалявания, изясняват от общината. Една от аргументите за наводненията след значителни превалявания е това, че битовата и дъждовната канализация са слети в доста елементи на града. Много значимо е те да бъдат разграничени, с цел да се предотвратят бъдещи огромни наводнения.
Според кмета на града Иван Портних, генералното решение на казуса с наводняването на Варна при значителни превалявания може да стане факт още през тази година с реализирането на огромни планове за към 200 млн. лева На конференция в края на 2018 година Портних изрази вяра, че ще бъдат отпуснати европари и с тяхна помощ казусът с варненската канализация ще бъде решен.
„ Искрено се надяваме тази година към този момент да не „ плуваме “ по варненските улици. Този проблем би трябвало да бъде решен един път вечно! Варна е хубав морски град, който би трябвало да цъфти, а не да става все по-зле! “, показват вярата си варненци.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР