Морихей Уешиба e една от най-забележителните личности в историята на

...
Морихей Уешиба e една от най-забележителните личности в историята на
Коментари Харесай

20 урока за живота от Морихей Уешиба – създателя на Айкидо

Морихей Уешиба e една от най-забележителните персони в историята на бойните изкуства на XX век. Учениците му го помнят като мастър по бойни изкуства, чиято процедура наречена Айкидо го извежда на едно ново равнище. От мастър, притежаващ съвършена техника, към моралното и философско знание Айкидо, път към международната естетика пред лицето на заобикалящата експанзия. Много от учениците, които обучил се трансформирали в учители, създавайки свои лични школи по Айкидо.

Уроци за живота, които основателят на Айкидо ни оставя:

1. Не ти трябват къщи, пари, власт или състояние, с цел да практикуваш международното изкуство. Небето е там, където се намираш в този момент, и това е мястото, където можеш да се обучаваш.

2. Животът е момент след момент, а мярката на вашия живот е това, по какъв начин духът ви процъфтява във всеки един момент.

3. Смисълът на успеха е отсъствието на спор. Смисълът на отсъствието на спор е в отсъствието на изолираност.

4. Да не схванеш какво е проваляне, значи в никакъв случай да не си бил на война.

5. В света има зло и хаос, тъй като хората са не запомнили за това, че всички неща се случват от едно място. Върни се към това място и остави всички егоистични мисли, напразни стремежи и яд. Този, който не владее нищо, владее всичко.

6. Движи се като лъч светлина, лети като гръмотевица, удряй като гръм, върти се към устойчивия център.

7. Техниките изискват четири качества, в които се отразява природата на нашия свят. В взаимозависимост от събитията, ти би трябвало да си: корав като елмаз, еластичен като върба, равномерен като течението на реката или празен като небето.

8. Началото на всички способи – хармонично съдействие на дясно и ляво. Лявата ръка държи живота и гибелта. Дясната ръка ги ръководи. Четирите края са като четири подпори в небето. Те се демонстрират в осем посоки, Ин и Ян, външно и вътрешно.

9. Когато съперника върви напред, излез и го приветствай. Ако желае да се отдръпне, изпрати го.

10. Всеки има дух, който би трябвало да усъвършенства, тяло, което би трябвало да тренира и път, който да измине.

11. Ролята на човечеството е да реализира задачите си с чисто сърце, намиращо се в естетика с Вселената и обичащо всичко.

12. Наблюдавай основаването на този свят, слушай думите на мъдрите и приемай всичко положително като свое. Въз основа на това, отвори своята лична врата към истината. Не подминавай истината, която стои пред теб. Изучавай течението на водата в ручея, гладко и свободно обгръщащо камъните. Учи се от свещените книги и мъдрите хора. Всичко в близост – даже горите, реките, тревите и дърветата – би трябвало да станат твои учители.

13. Съхранявай разсъдъка си ярък и чист, като необятното небе, великия океан и най-високия връх, запустял от всички мисли. Винаги съхранявай тялото си цялостно със светлина и топлота. Изпълни го с мъдрост и прояснение.

14. Прогресът идва към тези, които упражняват ден след ден. Следващите секрети техники, няма да реализират нищо.

15. Всички закони на небето и земята живеят в теб. Животът самичък по себе си е истина и това няма да се промени. Всичко живо на небето и земята диша. Диханието е нишка, свързваща всичко живо в едно.

16. Не гледай на този свят със боязън и омерзение. Смело гледай в лицето това, което ти оферират боговете.

17. В момента, в който започваш да търсиш “доброто ” и “лошото ” в своите близки в твоето сърце се отваря дупка, през която влизат неприятните мисли. Ако изпитваш другите, състезаваш се с тях и ги критикуваш – това довежда до намаляване и проваляне.

18. Целта на тренировките е отслабналото тяло да заякне и да шлифоваш духа.

19. В света на изкуството няма надпревари. Истинският войник е несломим, тъй като не се бори с никой. Да нанесеш проваляне значи да поразиш личния си спорен разум.

20. И не забравяй: всеки има дух, който може да усъвършенства; тяло, което да тренира; и път, който да извърви…

Създателят на айкидо Морихей Уешиба е роден в края на предишния век в Япония в древен самурайски жанр от префектурата Вакаяма .

Уешиба се насочил към бойните изкуства още като дребен. Казват, че е научил голям брой бойни изкуства, включително и карате До. На 13 годишна възраст почнал да се занимава с джу джицу, като отделял изключително внимание на силовите тренировки, лицевите опори и ходенето на ръце. Паралелно с това достигал и тайните на кен джуцу и со джуцу .

За 20 години Морихей научил толкоз, колкото другите не могат да научат за цялостен живот. Можел да победи всеки, който се изправи пред него, а той не можел да бъде надвит от никого. Но душата му по този начин и не получила покой.

Уешиба постигнал безчет доста победи и бил кадърен за секунди да отстрани от пътя голямо количество невъоръжени и въоръжени противници. Изведнъж осъзнал, че задачата, която бил сложил пред себе си и към която се стремял през всичките тези години – да стане най-силният и да побеждава всичко и всички не е нищо друго, с изключение на неточност.

Един ден ще се появи оня, който ще е по-силен от него. И с възрастта безусловно ще дойдат и провалите и по-младият ще го лиши от смисъла на живота му, отнемайки му това, поради което е живял. Разбрал, че успеха не носи изгоди и благополучие нито на него нито на останалите. А значи всяка победа е относителна и даже безсмислена.

Губейки предходните си убеждения и метод на мислене, почнал съществено да учи будизъм, конфуцианство, даоизъм и шинтоизъм.

Накрая разкрил това, което желал. След мъчителни размисли и подозрения прозрял истината: би трябвало да върви по пътя на природата и любовта.

Съединявайки избрани детайли от разнообразни изкуства с нова философия, той основал ново изкуство, открояващо се измежду другите изкуства и считано за най-трудното измежду тях. Нарекъл го Айкидо , което може да бъде преведено като “път на хармоничната мощ ” .

Морихей Уешиба искренно вярвал в големите благоприятни условия на айкидо, като казвал, че то е предопределено не за група хора, не за цялостен народ, а за цялото човечество.

Източник

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР