Мораториумът върху експерименталните лекарства е временно явление. На това мнение

...
Мораториумът върху експерименталните лекарства е временно явление. На това мнение
Коментари Харесай

Проф. д-р Константа Тимчева: Мораториумът върху експерименталните лекарства е временен

Мораториумът върху пробните медикаменти е краткотрайно събитие. На това мнение е проф. доктор Константа Тимчева, народен съветник по онкология. По предвижда, че Народното събрание ще прегласува мораториума още преди приключването на едната година, за която е натрапен.

„ Да успокоя пациентите – няма да има спиране на лекуване и липса на лекарства, обстановката не е патова. Те ще се лекуват ”, безапелационна е Тимчева. Тя съобщи също, че нашите заболели се лекуват с най-съвременните и ефикасни лекарства, които са налични на европейския пазар.

„ Получаваме доста модерно лекуване, макар че сме дребна страна ”, безапелационна е тя.

Според лекарят по-големият проблем със скъпоструващите медикаменти е неналичието на надзор. „ Здравната каса би трябвало да управлява, тъй като тя заплаща лекуването ”, безапелационна беше Константа Тимчева, само че изясни парадокса в системата – тези медикаменти се назначават съгласно характерните биомаркери на всеки болен. Те се заплащат от лекарствените компании, които обезпечават лекуването, а не от НЗОК.

„ Касата би трябвало да ги заплаща, с цел да управлява по-късно използването на тези лекарства ”, безапелационна е Тимчева.

Тя добави, че актуалната обстановка е доста по-добре спрямо тази преди 2010 година, когато е функционирала друга разпоредба. „ Тогава всеки болен се представяше пред централна комисия в Здравното министерство и там се разглеждаха документите и се решаваше тяхната орис. Тази бюрократична процедура отнемаше толкоз време, че доста от болните не дочакаха лечението ”, разяснява Тимчева.

В момента е противоположното – всяко скъпоструващо лекуване може да бъде изписано незабавно на даден пациент.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР