Моралната полиция в Иран се върна след прекъсване, подтикнато от

...
Моралната полиция в Иран се върна след прекъсване, подтикнато от
Коментари Харесай

Върнaха моралната полиция в Иран

Моралната полиция в Иран се върна след спиране, подтикнато от митингите поради гибелта на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана за нарушение на разпоредбите за обличане през септември 2022 година

След случая полицията за битка с пороците можеше да бъде забелязана да патрулира по улиците понякога, а през декември даже бе обявено, че е разпусната. По-късно това беше опровергано, напомня Агенция Франс Прес.

На 16 юли представителят на полицията военачалник Саид Монтазеролмахди съобщи, че тя възобновява уведомяването, а по-късно и задържането на дами, които не носят хиджаб на публични места. В Техеран мъже и дами от моралната полиция могат да бъдат видени да патрулират по улиците в обозначени микробуси.

Много дами в Иран подценяват формалните правила за обличане, изключително в столицата и други градове, отбелязва Агенция Франс Прес. Смъртта на Амини докара до продължителни митинги, които доведоха до голям брой арестувания и даже изтезания. Изискването за носене на хиджаб на публични места е въведено със закон малко след Ислямската гражданска война от 1979 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР