Монументът Бузлуджа е сред 12-те полуфиналисти, излъчени от европейската неправителствена

...
Монументът Бузлуджа е сред 12-те полуфиналисти, излъчени от европейската неправителствена
Коментари Харесай

Монументът Бузлуджа може да бъде реставриран с евросредства

Монументът Бузлуджа е измежду 12-те полуфиналисти, излъчени от европейската неправителствена организация “Европа Ностра “ като обекти, за чието избавяне може да бъде оказано подпомагане, оповестиха през днешния ден в Стара Загора регионалният шеф Гергана Микова и проектант Дора Иванова.

В предаването " 12+3 " арх. Иванова подчертава върху опцията страната да работи взаимно с европейските специалисти:

Експертите, светилата на Европа, ще дойдат тук и ще създадат тяхната експертна оценка и разбор на всички разновидности и благоприятни условия за Бузлуджа. Това е една ръка, която ни се подава от Европа. Трябва ръка и от отсрещната страна. Държавата е тази, която би трябвало да работи и която би трябвало да работи дружно с Европа, която желае да помогне, само че въпреки всичко от нас, тук в България, зависи дали ще опазим паметнка и дали ще съумеем да използваме тази огромна опция и предимство да бъдем в тази ранглиста.

Силно се надявам с тази номинация и тази стратегия да се сътвори синергията от всички тези фактори - от това, че България ръководи Европейския съюз, от това, че 2018-а година е на европейското завещание, от това, че Европа цени и счита Бузлуджа за най-ценния, за най-застрашения също по този начин монумент в България и един от най-застрашените в Европа.

Областната администрация на Стара Загора е осигурила защитата на Бузлуджа, стана ясно още от изявлението.

Тук не става въпрос за политически кавги и политически игри, а става въпрос за културно завещание. Не го споделям аз, не го споделя фондация " Проект Бузлуджа ", споделя го най-голямата и най-представителна организация за културно завещание в цяла Европа - " Европа Ностра ", акцентира Дора Иванова.

Бъдещата концепция е монументът да бъде социализиран и да бъде употребен като обект на културното завещание, като туристически обект и като опция за резистентен туризъм и за стабилно развиване, добави проектант Иванова:

Аз не преставам да поддържам концепцията, че той би трябвало да бъде непокътнат във типа, в който е сега и би трябвало да бъде монумент на историята. Вече оттук насетне - дали ще бъде представяна цялата българска история или историята на мястото - е въпрос на спор.

На 15-и март „ Европа Ностра “ ще разгласи финалния лист със 7-те европейски паметника, за чието запазване ще бъде оказано подпомагане. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР