Монтана стана център на социалното предприемачество за един ден. Представители

...
Монтана стана център на социалното предприемачество за един ден. Представители
Коментари Харесай

Бисер Петков в Монтана: Целим двойно увеличение на БВП от социални предприятия

Монтана стана център на общественото предприемачество за един ден. Представители на дребни предприятия от разнообразни краища на страната се събраха на 6 април, с цел да покажат, че имат своето място на пазара на труда и могат да бъдат пълноценни за общността, в която живеят.

В 28 бели шатри компании, нестопански сдружения и обществени центрове демонстрираха своя продукция – детски играчки, разнообразни предмети за бита, бижутерия и празнична украса. Организатори на фестивала на общественото предприемачество са Община Монтана, УНИЦЕФ, Български център за нестопанско право и съдружие „ Закрилници ” – Монтана. Освен базара навън, в границите на деня се организира и маратон „ Бягай за идея ”, като по този начин основателите на събитието означиха и Международния ден на спорта за мир. В надпреварата се включиха 51 лекоатлети от друга възраст, измежду тях ръководителят на Общинския съвет в Монтана и шефът на Български център за нестопанско право Надя Шабани. Преди старта приветствия към участниците сервираха кметът Златко Живков, министърът на труда и обществената политика и представителят на УНИЦЕФ за България доктор Джейн Моуита.

„ Много съм горда, че съм през днешния ден тук с Вас, сподели тя. Благодаря ви за това, което вършиме. Ние от УНИЦЕФ поддържаме общественото предприемачество в Монтана през цялото време и ще продължаваме да го вършим. Аз няма да се включа в маратона, тъй като пристигам от Кения, а ние там сме доста, доста бързи и ще го печеля, пошегува се доктор Моуита. Тя пожела триумф на състезателите и им благодари, че са тук, с цел да отпразнуват дружно интернационалния ден на спорта.

„ Много се вълнувам, че съм в родния си град, с цел да поддържа това събитие ”, съобщи министър Петков. В обръщението си той напомни, че от началото на месец май влиза в действие Закон за предприятията на обществената и солидарната стопанска система, който бе признат от Народното събрание преди 6 месеца. В България самоопределилите се като обществени предприятия наброяват 4500. Повече от 23 хиляди българи намират претовареност в тях. Правителството си е сложило за цел този 1 % от Брутният вътрешен продукт, които те основават в границите на 4 годишен интервал, да бъде подсилен.

„ Социалното предприемачество е идея за хора с огромни сърца. Радвам се, че тук има доста младежи, тъй като главното обръщение на днешното събитие е да приобщим повече хора към обществената идея ”, сподели още министър Петков.

„ В България хората са ангажирани и се сплотяват, когато им дадеш добра идея ”, съобщи Надя Шабани. Според нея има положителни обществени решения отвън обществените помощи. Посланието от днешния ден е, че всеки може да откри решение и дружно можем повече.

„ Имаме доста посетители от разнообразни места в страната. Надявам се да стане добра среща, която да се трансформира в традиция. Това е една форма за шерване на опит сред обществените бизнесмени. Имаме концепция да я повеждаме фестивала всяка пролет, съобщи кметът Живков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР