Монтана е първият щат в САЩ, който забранява разработеното от

...
Монтана е първият щат в САЩ, който забранява разработеното от
Коментари Харесай

Забраняват използването на TikTok в американски щат

Монтана е първият щат в Съединени американски щати, който не разрешава създаденото от Китай приложение за обществени медии TikTok. „ За да защитя персоналната и частната информация на жителите на щата Монтана от Китайската комунистическа партия, не разреших TikTok в Монтана ", написа в сряда в Twitter републиканският губернатор Грег Джанфорте, откакто подписа законопроекта, признат от Камарата на представителите на щата през април. Това сподели Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването „ Бизнес старт ” с водещ Роселина Петкова.

Новото предписание ще забрани на магазините за приложения да оферират приложението от 1 януари 2024 година, а TikTok към този момент няма да има право да работи като бизнес в северозападния щат.

За всеки ден, в който приложението към момента е налично, доставчиците на приложения ще би трябвало да заплащат санкция от по 10 хиляди $. Потребителите не са застрашени от санкция. Тези, които към този момент имат приложението на личното си устройство, не са наранени, предава DPA.
TikTok, която е благосъстоятелност на китайската интернет компания Bytedance, е подложена на мощен политически напън в Съединени американски щати. Администрацията на президента Джо Байдън към този момент забрани приложението на мобилните телефони на държавните чиновници. Причината за това са опасенията, че китайските управляващи и разследващи служби могат да употребяват TikTok, с цел да събират информация за американците и да им оказват политическо въздействие. В края на март основният изпълнителен шеф на TikTok Шоу Дзъ Чъу трябваше да дава отговор на въпроси в Конгреса на Съединени американски щати. Той беше посрещнат с съмнение и отменяне както от републиканските, по този начин и от демократичните членове на Конгреса.

Не е изключена обща възбрана за Съединени американски щати. Монтана, с население малко над един милион души, е първият щат, в който е признат подобен широкообхватен закон. Очакват се правосъдни каузи против възбраната на Tiktok. Критиците смятат, наред с други неща, че има риск за правото на независимост на изложение. Затова дейностите на управляващите в Монтана се преглеждат като тест за възможна възбрана в задачите Съединени американски щати. От техническа позиция обаче сходна обсада би трябвало да е лесна за заобикаляне.

TikTok има повече от 1 милиарда консуматори в целия свят и е най-успешната неамериканска онлайн платформа в западните страни. Компанията отхвърля всички съмнения и акцентира, че не се възприема като дъщерно сдружение на китайска група. Bytedance е 60% благосъстоятелност на западни вложители, а централата ѝ се намира на Каймановите острови в Карибския басейн. Критиците отвръщат, че с дял от 20% китайските създатели държат контрола с помощта на по-големите права на глас и на обстоятелството, че Bytedance има огромна централа в Пекин.

Как ще протече възбраната?

В по-ранен вид на законопроекта на доставчиците на интернет услуги като Verizon Communications Inc. и AT&T Inc. е неразрешено да позволяват на TikTok да работи в Монтана. Тази възбрана би важала освен за нови консуматори или хора, които превъртат на телефоните си, само че и за всеки, който се пробва да получи достъп до TikTok на настолен компютър.

Тази наредба беше отстранена от окончателния вид, което прави първия в страната тест за необятна възбрана на TikTok сложен за използване. Въпреки това Сара Крепс, шеф на Cornell University’s Tech Policy Institute, съобщи пред Bloomberg, че всевъзможни ограничавания на приложението биха могли да основат усложнения за потребителите и да създадат прекарването по-малко прелестно.

„ Не мисля, че има решение за 100% съблюдаване на възбраната на TikTok. Точка ", сподели Крепс. „ Ако се замислим какво харесват хората в TikTok, то е, че е занимателно и елементарно за потребление. Така че, в случай че въведете спънки за това, целият тип приложимост на TikTok губи очарованието си “.

Карл Сабо, основен юрист на NetChoice, софтуерна група, в която членуват TikTok и Гугъл, назова закона „ противоконституционна офанзива против един бизнес ".

Законът би трябвало да влезе в действие на 1 януари и ще стане недействителен, в случай че TikTok бъде продаден на компания, която не е записана в Китай или в друга страна, считана за съперник.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР