money.bgGoogle е един от най-популярните технологични гиганти в света. На

...
money.bgGoogle е един от най-популярните технологични гиганти в света. На
Коментари Харесай

Gооglе cтaвa нa 20 гoдини: 20 интepecни фaĸтa oт иcтopиятa нa ĸoмпaниятa

money.bg

Гугъл е един от най-популярните софтуерни колоси в света. На 4 септември компанията, основана от сътрудниците от Станфордския университет Лари Пейдж и Сергей Брин, чества празник - 20 години от основаването си.

Именно на тази дата през 1998 година двамата дават старт на един от днешните водачи в света на интернет. Тогава двамата записват компанията, а тяхната " централа " се намира в гаража на приятелката им Сюзан Уойсики, която през днешния ден е основен изпълнителен шеф на платформата YouTube.

Първият същински офис на Гугъл отваря порти през февруари месец идната година в Пало Алто, а месеци по-късно той е изместен в Маунтин Вю.

През далечната 2000 година браузърът, създаден от Брин и Пейдж, работи на 10 разнообразни езика. Година по-късно пък се появява първата изложба с изображения на Гугъл с 250 разнообразни фотоси, които могат да бъдат открити в търсачката.

За тези 2 десетилетия забавните акценти от историята на компанията са доста. Ето обаче 20 любопитни обстоятелството за нея по случай 20-годишнината:
Името  - наименованието Гугъл е игра на думи и е обвързвано с думата " гугол ", която е математически термин за число, показано с единица и 100 нули; Back rub  - първичната концепция обаче била Гугъл да се споделя така; 250 хиляди $  - толкоз е вложил притежателят на Amazon Джеф Безос в Гугъл през 1999 година. Към днешна дата тази сума възлиза на 2,2 милиарда долара; 30-50 интернет страници  - в ранните години браузърът на Гугъл може да обработва по толкоз интернет страници в секунда. Днес той работи с милиони страници на секунда; 2 милиона  - толкоз търсения са обработвани от браузърът всяка минута; 200  - толкоз са факторите, които търсачката употребява, с цел да предложи най-подходящите резултати на своите потребители; 69 953  - толкоз са чиновниците на компанията майка на Гугъл Alphabet към края на октомври 2017 година; 2 милиона  - по толкоз претенденти подават документи за работа в компанията всяка година; Безплатен обяд  - това се поставя на всеки чиновник на компанията, като човек може да си избира от разнообразно меню; Последно " довиждане "  - когато чиновник на Гугъл почине, брачният партньор или брачната половинка му получават половината от заплатата му в идващите 10 години, а децата получават по 1000 $ на месец, до момента в който навършат 19 години; Камила  - това наема компанията, с цел да бъдат направени фотосите за услугата Street View в пустинята; 86,87%  - това е делът, който компанията държи на пазара на интернет браузъри; 1-ви април  - тогава, на Деня на шегата през 2004 година потегля услугата за е-поща Gmail, само че не на смешка, а наистина; G1  - това е първият смарт телефон, работещ с операционна система Android. Той е показан от телекомуникационната компания T-Mobile; 16%  - толкоз от ежедневните търсения в браузъра са изцяло нови; 40%  - с толкоз спада трафикът на Гугъл, когато на 16 август 2013 година уеб сайтът се срутва за 5 минути; 2 компании  - по толкоз приблизително компании купува Гугъл месечно от 2010 година насам; 1,650 милиарда $  - за толкоз компанията купува YouTube едвам 18 месеца след основаването му; Мариса Майерс  - някогашният основен изпълнителен шеф на Yahoo e първата жена, наета в Гугъл. Това се случва през 1999 година; Доналд Тръмп  - това е най-търсеното име в Гугъл през 2016 година, като запитвания идват от 88 страни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР