Money.bg започва поредица , посветена на бизнеса в различните български

...
Money.bg започва поредица , посветена на бизнеса в различните български
Коментари Харесай

Компанията, която произвежда от зъбни колела до поточни линии в Благоевград

Money.bg стартира поредност, отдадена на бизнеса в другите български райони. Ще ви разкажем за сполучливи и новаторски компании, които са избрали да се развиват там, където връзката им с корените е най-силна. България не е единствено един или два града - всички го знаем, само че е добре да си го припомняме.

Зъбното колело е едно от най-старите и потребни изобретения, които остават във всекидневна приложимост по света. Имало го е преди Новата епоха, а правилото му е в огромна степен непокътнат и до през днешния ден.

Използваме го по една доста елементарна причина - извършва задачата си да предава въртящ миг дейно и дори и в условия, които не са оптимални.

Същото важи и за едно от най-големите предприятия в Благоевград, което е и измежду значимите имена в машиностроенето и металообработката освен в България, само че и в целия район. От " Ванико " са излезли евентуално милиони зъбни колела, само че също и разнородни други елементи, принадлежности и цели машини, на които други компании разчитат за бизнеса си.

Заводът от югозападния град е прочут и в чужбина и през своята над 30-годишна история постоянно гледа към растежа - въпреки средата да е всичко друго, само че не и оптимална.
 За какви европроекти в област Благоевград са вложени общо над 1,3 милиарда лв.
За какви европроекти в област Благоевград са вложени общо над 1,3 милиарда лв.

Повече от половината от евросредствата са за построяването на автомагистрала " Струма "

Трима инженери без заплати

" Ванико " се появява през 1992 година като концепция на трима машинни инженери, които и до през днешния ден управляват бизнеса. Времето не е елементарно. " Държавните предприятия ни оставиха без заплати. 5-6 месеца не получавахме заплати - оттук-оттам нещо подработваш, с цел да връзваш двата края ", споделя съоснователят и шеф инж. Сашо Въжаров.

В началото стартират в дребна работилница чартърен. Още на идната година, обаче, стартира произвеждане на разнообразни елементи за експорт, а скоро по-късно са открити партньорства с немските " Бертхолд " и " Фрех Груп ".
 Инж. Сашо Въжаров (в средата) при откриването на разширението на завода
Източник:

Инж. Сашо Въжаров (в средата) при откриването на разширението на завода

" Банките ни отказваха какъвто и да е заем с претекста " ние за произвеждане пари не даваме " - това са думите на банкерите. Тогава се постановяваше да взимаме заеми от кой ли не - и то само за да закупим материали и да можем да произвеждаме ", споделя инж. Въжаров.

Въпреки това е безапелационен: " Ние постоянно сме се уголемявали - все пак ". С доста старания и оптимизации на технологии и подбор, " Ванико " оцелява и намира пътя си.
 Край Благоевград се планува създаване на индустриална зона
Край този огромен български град се планува създаване на индустриална зона

Планира се първата част да бъде ситуирана на към 650 дка

" Ванико " в настоящо време

Днес компанията има огромен личен цех в Благоевград, открит през 2008 година и уголемен през 2015 година Тя поддържа и модернизира и оборудването в цеховете си.
 Снимка 652182
Източник:

С него " Ванико " създава разнородни елементи (валове, оси, винтове и т.н.) и принадлежности, както и машини и машинни възли, в това число - цели поточни линии. Производствената база се простира на над 10 000 квадратни метра.

" По-голямата част от продукцията ни е за експорт, у нас работим най-вече с компании, които са задгранични вложители в България ", изяснява инж. Въжаров.
 Снимка 652181
Източник:

Днес за " Ванико " работят над 200 души, а последните обществени резултати на компанията (за 2022 г.) демонстрират 8-цифрени доходи. Това я подрежда измежду най-сериозните в Югозапада.

Дългата сянка на София и " Булгартабак "

Когато пътувате към Благоевград в утринния час пик, няма метод да не ви направи усещане какъв брой малко са колите във вашата посока и какъв брой тежък е насрещният трафик по " Струма ". Ако навътре в страната се оплакват от неналичието на магистрални връзки с огромните центрове, тук можем да забележим и противоположната страна на медала.
 Тристаен апартамент в София или 5 мезонета в Благоевград: Идеи какво да си купите на цената на жилище в столицата
Тристаен апартамент в София или 5 мезонета в Благоевград: Идеи какво да си купите на цената на жилище в столицата

Ще се изумите какво може да си позволите с тези средства, когато не става въпрос за София

" Предимство е единствено това, че бързо стигаме до София, когато би трябвало да си свършим друга работа. Това спомогна доста хора да отидат на работа в София. Каквото и да си приказваме, там заплатите там са с 20-30% по-високи, само че хората не регистрират, че тези пари ги дават по различен метод ", разяснява инж. Въжаров.
 Голяма част от младежите от Благоевград работят в чужбина
Източник:

Голяма част от младежите от Благоевград работят в чужбина

Близостта на София я прави действителен съперник и за инженерните фрагменти и заради тази причина години наред шефът на " Ванико " среща компликации и с привличането на инженери от Техническия университет - макар мощните позиции на компанията в интернационален проект.

Според инж. Сашо Въжаров огромен фактор градът да не е атрактивен е и мощният резултат от затварянето на цигарения цех " Благоевград - БТ " преди няколко години: " Когато има даже единствено едно дружество с 2-3000 индивида с доста положителни заплати, то просто дърпа целия град напред ".

Той дефинира политиката на ръководство на града през последните години с една дума - " ненормална ". Чуваемост за проблемите на бизнеса по думите му няма.

Това се усеща и на национално ниво - излизането на интернационалния пазар с готово изцяло произведение изисква или доста пари, или най-малко поддръжка от страна на страната. В противоположен случай би трябвало да се задоволиш с ролята на снабдител на елементи.

" Продават цех мерцедес на цената на трабант ", " Бъдещето, което " Булгартабак " не получи "

Междувременно, голяма част от евентуалните благоевградски млади служащи сега конфигурират фотоволтаични системи из Европа: " Това са 7-8 компании по 1000-2000 индивида и множеството млади отидоха по света. Побиват колове, връзват болтове, връзват по две жички от панела до електрониката - и до такава степен ".

Следващото потомство?

Сред многото аспекти на " ненормалната " съгласно инж. Въжаров политика е образованието. Въпреки намалелия брой на децата в Благоевград през последните години, приемът не е обновен и по този начин голямата част от по-будните деца се събират в гимназиите с чуждоезиков или математически профил - за сметка на останалите учебни заведения.

Резултатът - младежите, които би трябвало да са излезли със поминък от техникумите, са изцяло неподготвени.
 От нулата до над 20 млн. лв. доходи: Историята на
От нулата до над 20 млн. лв. доходи: Историята на " Ромтех - 3S "

Производителят на електроника от Враца основава инженерни фрагменти и усилва потребителската си база зад граница

" Ванико " взе участие в план за дуално образование на възпитаници. По думите на инж. Въжаров първоначално " те не можеха да четат ", само че в този момент някои от тях демонстрират интерес и дори ръководят цифрова машина в цеха. Той е безапелационен, че при усъвършенстване на приема равнището на техническите учебни заведения ще тръгне нагоре и това ще има резултат и върху младежите, които идват да упражняват знанията си на процедура.

Компанията от няколко години развива и собствен личен сертифициран център за професионално образование.

Те остават тук

Най-голямата инвестиция, която " Ванико " възнамерява за 2024 година, е автоматизацията на част от производството. Един от цеховете ще стане на 60-70% автоматизиран, с помощта на решение, което компанията е създала и ще осъществя благодарение на сътрудници.

" Ще се опитаме да участваме по програмата за нововъведения. Ако стане - стане, в случай че не - продължаваме и го изпълняваме. В момента в този завод работят към 40 индивида, ще преквалифицираме чиновниците на цеха, с цел да могат да работят с други машини ", изяснява инж. Въжаров.
 Снимка 652183
Източник:

А за какво изобщо " Ванико " остава в Благоевград, макар всички провокации на средата? " Това е бизнес, в който не можеш просто да си вземеш шивашките машини и да ги натовариш в един тир. Тук ще ни трябват към 150 тира, място... а образованието на фрагментите? Ние имаме задоволително хора, които са доста положителни експерти и доста виновни, с цел да бъдем на това равнище ", безапелационен е съоснователят на компанията.

Инж. Въжаров твърди, че не просто познава служащите си по име, само че и знае проблемите им и дружно търсят решения. " Когато започнахме, ние взехме единствено един подготвен оператор на цифрова машина, по-късно пристигна още един. Всички останали са подготвени тук ", акцентира той.

Всичко това може да не звучи чак толкоз значимо на фона на мащабите на бизнеса на " Ванико ", само че в действителност е основно за крайния резултат. Също както дребните зъбци разрешават на колелото да се върти и на машината - да работи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР