Монетно съкровище от ХI век на стойност 5 милиона паунда

...
Монетно съкровище от ХI век на стойност 5 милиона паунда
Коментари Харесай

Монетно съкровище за 5 милиона паунда намериха в Англия

Монетно богатство от ХI век на стойност 5 милиона паунда е намерено във плантация в графство Съмърсет, Югозападна Англия, заяви " Сън ". 2571 пени, отсечени в интервала на ръководство на последния англосаксонски крал Харолд II (1022-1066), са открити от фамилна двойка с металотърсач. Монетите, които се правят оценка в диапазона от 1 паунд до 5000 паунда, са в чудесно положение.

Според специалисти находката е била благосъстоятелност на състоятелен човек от онази ера. " Това е била забележителна за времето си сума. Става дума в случай че не за крал, то най-малко за почитан служител. Техният притежател е умрял, без да успее да си ги прибере ", означи експертът по нумизматика Найджъл Милс. Експертът допусна, че съкровището е било закопано сред 1066 и 1072 година

Цената на откритите монети е с 1 милион паунда повече, в сравнение с е цената на фамозното Стафордширско богатство - декорации от злато и сребро, открити през 2009 година благодарение на металотърсач близо до старинния град Личфийлд, през днешния ден предградие на Бирмингам.

Двойката незабавно е уведомила полицията за своята находка, както изисква законът. Хората са предали монетите на Британския музей, с цел да бъдат оценени.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР