МОН предлага през ваканциите да няма самостоятелна работаПросветното ведомство цели

...
МОН предлага през ваканциите да няма самостоятелна работаПросветното ведомство цели
Коментари Харесай

Учители против учениците да пишат по-малко домашни

МОН предлага през ваканциите да няма независима работа
Просветното ведомство цели разтоварване на децата, само че педагози са срещу

Ако са свободни през ваканциите, резултатите ще паднат още

Учители дефинират като същински безпорядък и неспособност да се приготвят учениците за Националното външно оценяване след 7. клас концепцията на МОН да има горен предел на дилемите за независима работа. Пред “Труд news ” те предизвестиха, че това значи резултатите от изпитите да стигнат ново дъно, като тези по математика ще паднат под 30 точки при оптимални 100.

Реакцията им идва, откакто от ведомството качиха за публично разискване промени в наредбата за оценяване на резултатите от образованието на учениците, с които се предлага на учениците от 1. до 4. клас задания за независимо документално осъществяване по български език и по математика да могат да се слагат не повече от 3 пъти в седмицата, а по останалите образователни предмети - не повече от един път.

На учениците от 5. до 7. клас и от 8. до 12. клас сходни задания по обособен образователен предмет ще могат да се слагат не повече от два пъти в седмицата, а сумарно по всички образователни предмети - не повече от 5 пъти за седмица, гласи проектонаредбата.

От МОН аргументират препоръчаните текстове с потребността от понижаване на натовареността на учениците, което минава през установяване на условия за броя на задаваните домашни работи през образователната седмица и възбраната за домашни през ваканциите. Във ведомството имало доста сигнали и тъжби на родители за претоварване на учениците поради огромния брой изпитвания и нецелесъобразно задаване на домашните работи от учителите.

В предложенията е още да се отстрани изпитът за установяване на входно ниво по модули, които са изучавани през миналата образователна година в наложителните часове. За целия образователен период по всеки модул от профилираната или професионалната подготовка ще има едно-единствено настоящо изпитване. А в този момент се изискват от две до четири такива. И още - изпитните работи на хартия на учениците да се пазят единствено месец след оповестението на резултатите от НВО и от матурите.

Учители към този момент изпращат към МОН своите негативни мнения по измененията, а от Съюза на ръководителите в системата на националната култура (СРСНПБ) се чака и публична позиция, изясни пред “Труд news ” Данко Калапиш, шеф е на 107. ОУ “Хан Крум ” и член на Контролната комисия към съюза (виж карето).
Данко Калапиш, шеф на 107. ОУ “Хан Крум ”, пред “Труд news ”: Подготовката на учениците става безспорен идеал


Три пъти независима работа по български език и математика написа в плана и никой не може да разбере тъкмо какво тъкмо имат поради. Но приказваме за орязване на отговорностите на учениците. Съответно аз не виждам по какъв начин ще се приготвят нито за Националното външно оценяване след 7. клас, нито по какъв начин се учи интензивно непознат език в 8. клас. Това е нещо, което не е коментирано с нас шефовете, няма включени шефове в работните групи, които са внесли това предложение, и ние го виждаме безусловно оня ден. Всички съсловни групи всеобщо стачкуват против това, тъй че не мога да си показва да се одобряват измененията и по какъв начин ще се регламентират като графици. В претекстовете написа, че се прави за да бъдат разтоварени учениците, единствено че без възлагане на домашни, без задания за независимо осъществяване, не виждам по какъв начин ще се приготвят тези деца. Оттук нататък подготовката става безспорен идеал. Категорично считаме, че тези оферти са несъответстващи на обстановката. Случат ли се, резултатите по математика от 30 т., следващата година ще бъдат идеал - ще паднем до към 20 точки.

След година очакване
Само козметични промени в образователните стратегии
След една година очакване да бъдат качени измененията в образователните стратегии, които бяха захванати по времето, когато министър на образованието бе акад. Николай Денков, се оказва, че МОН предлага единствено козметични ремонти.

“Ние чакаме една година, а измененията са козметични - в действителност има крещяща потребност от облекчение на стратегиите, които занапред ще навлязат от 5. до 7. клас. По предмета “Компютърно моделиране и осведомителни технологии ” се вкарва обектно насочено програмиране в случай, че това нещо се учеше в 9. и 10. клас, а сега децата биват принуждавани да учат програмиране в 5. и 6. клас. Като виждам учебника за 7. клас, живи ги ожалвам тези деца. Те не са психически дорасли, материалът не е съгласуван с образователното наличие по математика. А както доста добре всички знаем математика и осведомителни технологии са навързани. Стават невъзможни за огромна част от децата за реализиране на резултатите. Но в това време по БЕЛ оферират отпадане на същности неща - ние се стълкновение с преди малко приключили фрагменти, педагози, които не могат да напишат едно заявление за работа. А това са умения, които се градят точно в часовете по БЕЛ по 12. клас, а те оферират отпадане на основаване на тъкмо такива текстове ”, разяснява Данко Калапиш, който е и член на Контролната комисия на Съюза на ръководителите в системата на националната култура в България (СРСНПБ).

По физическо има най-вече промени, като вкарват силови фитнес извършения, както и шахмат, което и в този момент без да е в образователна стратегия се прави в учебните заведения.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР