МОН предлага нов график за изпитите през учебната 2023/2024.Искаме да

...
МОН предлага нов график за изпитите през учебната 2023/2024.Искаме да
Коментари Харесай

ПОТВЪРДЕНО: Местят датите за малките матури

МОН предлага нов график за изпитите през образователната 2023/2024.

" Искаме да споделим няколко начинания, свързани с целите, които обявихме. Първият приоритет е обвързван с понижаване на административната тежест и благоприятни условия за обезпечаване на време за работа на учителите работа с учениците и децата. През тази седмица ще се опитаме да създадем отваряне на някои от наредбите. Това са Наредбата за оценяване, Наредбата за просветителния най-малко и подготовката, това е Наредбата, обвързвана с дейностите в учебното обучение ", заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

" Подготвяме комисии и приготвяме промени в Наредбата, обвързвана със структурата, професионалното развиване на учителите, шефовете и учебните експерти ", добави той.

" Днес подписахме нов график за външно оценяване през идната година. Стигнахме до концепцията, че в границите на идната година би било по-добре външното оценяване да бъде разграничено по дни - на външно оценяване след седми клас и след 10 клас, с което осигуряваме по-голяма опция на оценителите да се съсредоточат на инспекцията на работата на учениците след 7-ми клас, с цел да може тази инспекция да бъде с приоритет, учениците да получат по-бързо резултат и да стартира и класирането в междинните учебни заведения ", разгласи министърът.

По думите му се изместват с няколко дни провеждането на изпитите след 7-ми клас, с цел да има повече образователно време учениците да се приготвят за тези изпити. 

" Външното оценяване след 7-ми клас е структурирано в образователни дни, с цел да не се губи образователно време, и това несъмнено ще наложи смяна във връзка с квесторите ", посочи той.

Според министъра тези промени ще дадат опция за по-добро осъществяване на образователния развой.

Ето какъв график планува екипът на проф. Цоков за идната образователна година: 

4. клас Националните външни оценения ще са на 27 и 28 май.

7. клас

- български език и литература - 17 юни;

- математика - 19 юни.

10. клас Националното външно оценяване след 10. клас ще е, както следва:

- български език и литература - 10 юни;

- математика - 12 юни.

Изпитите след 7. и 10. клас към този момент няма да са на едни и същи дати, с цел да се сложи приоритет върху бързата инспекция на работите на седмокласниците, изясни министър Цоков.

Държавните зрелостни изпити ще са на 17 май (български език и литература) и на 20 май (втори наложителен изпит).
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР