МОН плаща първите семестри на 4476 студенти с 1,3 млн.

...
МОН плаща първите семестри на 4476 студенти с 1,3 млн.
Коментари Харесай

За кои специалности висшето ще е без пари

МОН заплаща първите семестри на 4476 студенти с 1,3 млн. лева, останалите - от държавния бюджет 
4476 студенти, които ще бъдат в първи курс тази година, ще бъдат освободени от такса за образование. За да не заплащат за висшето си обучение, те би трябвало да бъдат признати в една от осемте предпазени специалности или осемте професионални посоки с предстоящ предстоящ дефицит на пазара на труда. Това излиза наяве от плана за одобряване на листата с тях и отчета към него на просветителния министър Красимир Вълчев, заяви „ Монитор ”.

Възможността за освобождение на такси се дава с измененията в закона за висше обучение, признати в края на февруари тази година. В листата с професионални посоки с предстоящ дефицит влизат: „ Педагогика на образованието по… ”, „ Религия и теология ”, „ Математика ”, „ Физически науки ”, „ Химически науки ”, „ Химични технологии ”, „ Енергетика ”, „ Материали и материалознание ”. Те съответстват и с в началото посочените от Вълчев посоки. От години за тях няма задоволителен интерес от страна на завършващите гимназия, а дефицитът на инженери и учители се задълбочава.

Списъкът със предпазени специалности е разпределен в три посоки. Без такса ще са новоприетите филолози в „ Арменистика и кавказология ”, „ Иранистика ”, „ Индология ”, „ Новогръцка лингвистика ”, „ Румънска лингвистика ” и „ Унгарска лингвистика ”. Безплатно ще е образованието и за първокурсниците в „ Хребраистика ” от направление „ Социология, антропология и науки за културата ” и „ Хидростроителство ” от „ Архитектура, строителство и геодезия ”.

„ Предложеният лист е направен съгласно дефицита на експерти на пазара на труда към сегашния миг. Освобождаването от възнаграждение на такси за образование ще способства за реализиране на задачата, а точно - нужда от подготовка на висококвалифицирани експерти за задачите на икономическото и публичното развиване на страната ”, показва в претекстовете за определените специалности и посоки просветният министър.

Обезпечаването на таксите за първия учебен срок на студентите ще бъде от бюджета на МОН. За задачата ще бъдат нужни 1 308 542 лева Те  ще бъдат разпределени сред 17 вуза, които са планували банкет в изброените специалности. СУ „ Св. Климент Охридски ” е планувал максимален брой за студенти от тези посоки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР