МОН измислили как педагозите от затворените заради коронавируса детски заведения

...
МОН измислили как педагозите от затворените заради коронавируса детски заведения
Коментари Харесай

МОН: Персоналът на детските градини няма да ползва целия си платен отпуск заради пандемията

МОН измислили по какъв начин педагозите от затворените поради ковид детски заведения да не се окажат с привършен наложително заплатен годишен отпуск. Такива уверения даде просветният министър Красимир Вълчев в отдалечения парламентарен надзор, без да посочи каква част от визираните експерти към момента разполагат с неизползвани дни от отпуските си.
" Притеснени учители в детски градини и ясли се свързват с мен по отношение на изчерпания им годишен отпуск ", осведоми министъра депутатът от " Воля " Елена Пешева и го пита: " Какво ще се случи с педагогическия личен състав в детските ясли и градини, имайки поради, че множеството от тях към този момент са изчерпали платения си годишен отпуск? ".
Според отговора на министъра, посредством композиция от " заместващи занимания " и " рационален баланс сред претовареност и прилагане на заплатен отпуск ", на педагогическите експерти щели да им останат и дни за прилагане в определено от тях време, а не да ги употребяват единствено наложително . Това, съгласно поясненията му, е постижимо посредством периодично повтаряне на седмици от по 2 работни и 3 от платения отпуск дни и противоположното или периодично повтаряне на седмици с по 1 работен и 4 дни от платения отпуск и противоположното, според от възрастовата група на децата.
Също ще се реализира задачата посредством " оптимално потребление на личния състав на затворените детски ясли и градини ". Ето по какъв начин:
" Педагогическите експерти подкрепят децата за придобиване на умения посредством работа с родителите през платформи, приложения, е-поща или по различен подобаващ метод. В детски градини, където родителите не имат умения за работа с електронни устройства или не разполагат с такива, в връзката могат да се включват просветителни посредници и непедагогически личен състав ", прецизира министър Вълчев.
Той е безапелационен, че " спешната обстановка постанова търсене на благоприятни условия за заместващи занимания и поддържане на процеса на взаимоотношение с децата в детските ясли и детските градини за по-малко закъснение в придобиване на компетентностите, нужни за сполучливото прекосяване на детето към учебното обучение и за развиването му като персона ". Според уверенията на министъра, " по този метод може да се предотврати рискът от привършване на платения годишен отпуск на педагогическите експерти и да останат за прилагане дни от платения годишен отпуск в комфортно за тях време ".
Пълният текст ва въпроса и отговора на министъра можете да видите ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР