Момичета между 1- и 6-годишна възраст ще облекат булчински рокли

...
Момичета между 1- и 6-годишна възраст ще облекат булчински рокли
Коментари Харесай

Малки момичета стават булки

Момичета сред 1- и 6-годишна възраст ще облекат булчински рокли по случай Калиница в Асеновград. Празникът, който се празнува на днешния 24 юни, е с вековна история и се организира единствено в китния родопски град. Образът на Калиница се свързва с дребната Богородица при нейното въвеждане в Божия храм и посвещаването й на Господ от нейните родители, когато е била едвам на три.

Макар и изменен през годините, античният празник Калиница и до през днешния ден е запазил своята уникалност и дух. Според историците той води своето начало от гръцките махали на Асеновград. Калиница е гръцка дума, която в превод значи красива, млада младоженка. Тогава за калиничка се избирало момиченце от най-заможното семейство в квартала, като се считало, че посредством изпълняването на обичая благополучието на фамилията й ще споходи и участващите в ритуала. След това родителите на Калиница давали гощавка за всички.

Народният бит през днешния ден ще стартира от двора на Етнографската къща, където момиченцата вадят оставените в менче с " мълчана вода " нишани (пръстени, гривни, копчета и др.) и минават за здраве под магичния билков Еньов венец. Литийното шествие минава и през храм " Свети Николай Чудотворец ". Там архиерейският наместник стафрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев отслужва празнична литургия за здраве, шанс и благоденствие и повежда шествие с калиниците до параклис " Св. Въведение Богородично ", изнася иконата на Светата Майка, поръсва със светена вода и празникът приключва в градския парк с музикална стратегия. На финала се избира най-хубавата калиничка.

През годините се е случвало да се съберат над 500 момиченца, а от община Асеновград се надяват и този път броя им да е внушителна.

Петя Буюклиева ще отпразнува юбилейния си рожден ден с музикален привет в родния Асеновград на празника на Калиниците. Звездата на българската поп и джаз сцена ще подари емблематични песни на съгражданите си.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР