Моментният стрес ни придава пълна бойна готовност за задаващото се

...
Моментният стрес ни придава пълна бойна готовност за задаващото се
Коментари Харесай

По наклонената плоскост на паническото разстройство

Моментният стрес ни придава цялостна бойна подготвеност за задаващото се затруднение. Паниката и непрекъснатата тревога

обаче в противен случай – те изцеждат човек от силите му (морални и физически) и осакатяват обществения му живот.

Паническото разстройство е психиатрично заболяване с ясни критерии за слагане на диагнозата, само че признаците му не се демонстрират единствено у тези, които боледуват от него. Известно е, че най-малко един от всеки 10 души през живота си изживява най-малко един или няколко изолирани пристъпа на суматоха.

Това е заболяване със обществена значителност – заради описаните резултати върху самите пациенти, както и поради това, че огромна част от признаците са физически, телесни – което затруднява диагнозата и натоварва извънредно доста медицинските служби.

Къде е повода за паническото разстройство?
Това е едно от психологичните болести с най-изразена генетична съставния елемент – честотата му е до 40% измежду родствениците от I степен на боледуващите. Сред възрастните заболяването е с два пъти по-голяма периодичност при дамите, до момента в който измежду младежите мъжкият пол е по-уязвим.

Човешкият мозък е построен от две полукълба с тяхната кора – нова в еволюционно отношение облага, виновна за висшите функционалности – и подкорови структури – имащи отношение към първичните модели на държание, регулация на дишане, сърдечна активност и така нататък Именно подкоровите структури са ангажирани в паническото разстройство – издължен мозък, мост и други.

Установено е, че тревожното очакване е лимбичен феномен, до момента в който отбягващото държание (агорафобия) се свързва с амигдалата. Съществува още и дисбаланс в серотониновите мозъчни системи .

При огромна част от пациентите има съществуване на предхождащи раждането им спонтанни аборти на майката и/или болестни процеси в интервала към раждането им. Поне половинта от болните имат изразена нетърпимост към кофеин – изявена дълго преди появяването на болестта.

Кога и какви са първите прояви?
Диагностичните критерии се покриват от 3,5% до 5% от хората. Болестта се демонстрира най-често в млада възраст (около 30-годишни пациенти), само че при до 15% от пациентите изявата е още през детството.

Към описаните към този момент аргументи за разстройството се наслагват и психични фактори от ранно детство, в случай че пациентите са растяли с чувство за неустановеност и взаимозависимост.

Сред 80% от пациентите в границите на годината, предхождаща изявата на заболяването, се откриват предразполагащи фактори – опасност и неустановеност, разрушение на връзка, загуба на непосредствен, нахлуване в нова обществена роля, съществено заболяване, раждане и тн. Заболяването дебютира с под паника припадък Първият подобен най-често се появява по врема на рутинна активност и умерено положение. Представлява психическо смазващи спонтанни епизоди на рискова тревога, достигащи оптималната степен в границите на десетина минути.

Най-честите признаци включват изтощение,сърцебиене, трептене, уязвимост, боязън от идна гибел или чувство, че обезумяват.

Прогноза и лекуване
Поради телесния темперамент на недоволствата, на пациента лишава доста време да стигне до слагане на вярната диагноза. Последната се слага при най-малко 3 пристъпа в границите на 3 следващи седмици или 1 месец на обезпокоително очакване.

При липса на лекуване, клиничната картина се владее от паническите пристъпи и паниките, свързани с тях.

Пристъпите

Те са по-чести в късните следобедни часове, както и през горещините. С течение на времето при 2/3 от болните доминират пристъпи с лимитирана симптоматика, а се усилва и относителният дял на паническите пристъпи без прекарване на боязън и суматоха, а единствено на телесни признаци.

Свързани публикации.. Антидепресант се употребява и за пристъпи на суматоха 0 Паническа офанзива – по какъв начин да я познаем? 0 Как да помогнем на някого при под паника припадък? 0
Агорафобия
Това е разгърнатият синдром на отбягващо държание тук-там или обстановки, в които пациентът е изживял под паника офанзиви. Рано или късно тя сполетява половината от пациентите с паническо разстройство. Агорафобията има напредничав ход и последователно обгръща все по-голяма част от всекидневието на болните, като им предизвиква взаимозависимост от доверени близки и инвалидизира 10% от засегнатите.

Лечението
Високо ефикасна е поведенческата терапия – последователно излагане на плашещите тласъци и дихателен тренинг. Необходими нормално са и лекарствени средства.

Основните препарати в лечението са антидепресантите с деяние върху серотониновите мозъчни системи. Техният резултат се демонстрира последователно след 2-4 седмици лекуване. При остри пристъпи се прибягва до групата на бензодиазепините.

Необходимо е медикаменти да се одобряват за интервал от най-малко 1-2 години, само че без значение от положителните резултати, след спиране на лечението има рецидиви измежду 60% до 80% от пациентите.

При периодически поддържащи сесии с психотерапия се реализира постоянен и дългогодишен резултат.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР