Момчиловци - китното родопско селце, може би доскоро не се

...
Момчиловци - китното родопско селце, може би доскоро не се
Коментари Харесай

Рецепта за бизнес за милиарди в Китай: Кисело мляко от родопско село

Момчиловци - китното родопско селце, може би до неотдавна не се е радвало на многочислени задгранични гости. В последно време обаче то се е трансформирало в притегателна точка за китайските туристи и към 1000 души от далечната азиатска страна са били на посетители на неговите поданици през това лято.

Но какво тъкмо търсят китайците в Момчиловци?

От локалната медия South China Morning Post дават отговор на този въпрос в своя просторен репортаж за третия китайско-български " Фестивал на киселото мляко ". В нея описват, че повода, поради която посетителите от Поднебесната империя посещават родопското селце, е обичайният млечен артикул.

" За някои хора в Китай обликът на Момчиловци е обгърнат в тайнственост и се свързва с чудото на дълголетието, което крие локалното кисело мляко, трансформирало се в шлагер за китайските консуматори и основало промишленост, генерираща близо милиард $ годишно ", показват от медията.

" Има две неща, които всеки китаец е чувал за България - киселото мляко и розите ", споделя Лей Лин от Шанхай, която е посетила фестивала това лято.

Хората в азиатската страна чуват за първи път за Момчиловци през 2009 година, когато локалната компания Bright Dairy, която взема от обичайна за българското кисело мляко лактобацилус булгарикус, с цел да опита да създава такива артикули вкъщи. Фирмата обаче не обръща тил на историята на своето мляко и го назовава " Momchilovtsi ", а на опаковките е изрисувано момиче в национална носия.

Днес Bright Dairy е най-популярната марка за млечни артикули в Китай, като тя продава в множеството супермаркети в страната, а рекламите й " надничат " от автобусните спирки и телевизионните екрани.

" Със слогана " Тайната на селото, в което хората живеят по-дълго - Момчиловци " продажбите ни за последната година доближиха 6 милиарда юана или 910 милиона $ ", разяснява представителят на Bright Dairy Пан Джианджън.

" Момчиловци е известно като селото на дълголетието поради огромния брой на столетниците, живеещи тук ", разяснява той по време на визитата си на фестивала в Родопите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР