Молинезиите са едни от най-предпочитаните декоративни рибки. Те са лесни

...
Молинезиите са едни от най-предпочитаните декоративни рибки. Те са лесни
Коментари Харесай

Отглеждане и размножаване на рибки молинезии в аквариум

Молинезиите са едни от най-предпочитаните декоративни рибки. Те са лесни за гледане, при вярна грижа живеят дълго, а цветовете им са в действителност впечатляващи. Толкова впечатляващи, че постоянно се възхищаваме на магията на природата. В случай че към момента не сте опитни стопани на рибки, а желаете точно те да бъдат вашия домакински любим, събрали сме всички основи, които би трябвало да имате, преди да се сдобиете с молинезия.

Този тип произлиза от Америка. В естествена среда размерът им е към 20 сантиметра, само че в аквариум рядко доближават сходна величина. Всеядни са, само че все пак не атакуват други риби, изключително по-малки. Лесно съжителстват с другите водни жители. Не са претенциозни към температурата, на която живеят. Тя варира от 21 до 28 градуса.

Има разлика сред мъжките и женските молинезии. Както казахме, в аквариум не може да очаквате рибките ви да доближат рекордната величина от 20 сантиметра. По-достижимо е 8 сантиментра за мъжките и до 12 сантиментра за женските. Важно е да им осигурите огромен аквариум, тъй като по природа те обичат да плуват из цялата повърхност на водния басейн, който населяват.

Въпреки че са добродушни, те избират да разполагат с по-голяма повърхност единствено за себе си, по тази причина е значимо да не прекалявате с морските жители в аквариума, в случай че в него има и молинезии. Добре е да им осигурите положително пречистване на водата, тъй като чистата вода е изключително значима при грижата за молинезии.

Важно е в аквариума да има и растителност, само че би трябвало да се постараете тя да не е прекомерно нежна и фина, в случай че желаете да остане цяла. Причината – всеядността на тези рибки, които в природата се хранят главно с водорасли.

Ако отглеждате молинезия, евентуално към този момент се питате с какво да храните рибката. Това постоянно би трябвало да се случва с храна за декоративни рибки, само че такава, която е на растителна основа. В случай че сте по-експериментално настроени и би ви доставило наслаждение да храните рибката с домашна храна – подобаващ вид са само домакински сушен спанак или краставица.

Размножаването на молинезиите е относително елементарно, като даже аквариумът от време на време може да се пренасели. Затова е значимо съотношението. Трябва да имате 1 мъжка на 3 женски молинезии. Те са живородки и дребните са независими незабавно след раждането си и се хранят с храната на възрастните рибки.

Обикновено се раждат сред 20 и 60 дребни рибки, като им е нужна растителност, тъй като в противоположен случай възрастните риби може да ги изядат. За предпочитане е бебетата и майката да се отделят в обособен аквариум за известно време.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР