Молекулярни биолози от Китай са първите, които отглеждат два клонинга

...
Молекулярни биолози от Китай са първите, които отглеждат два клонинга
Коментари Харесай

Невероятно! Ето ги първите маймунки, клонирани на принципа на овцата Доли

Молекулярни биолози от Китай са първите, които отглеждат два клонинга от една и съща маймуна, употребявайки техниката, употребена при клонирането на овцата Доли. Това се показва в публикация, оповестена в списание Cell.
" Опитахме се да използваме няколко разнообразни метода за трансфер на ядрото и единствено една от тях работи. Трябваше да минем през доста неточности и неуспехи, преди да открием верния способ за клониране на маймуни ", сподели Цианг Сун, шеф на Центъра за проучвания за примати в Института по неврофизиология на CAS в Шанхай.
 Фото: ©Reuters/HANDOUT
Фото: ©Reuters/HANDOUT

Трябва да се означи, че е допустимо да се клонира маймуна по същия метод, както и Доли, откакто китайските биолози форсираха процеса на прекачване на ядрото от " елементарна " клетъчна маймунска клетка на празна яйцеклетка. Също по този начин триумфът на клонирането беше улеснен от обстоятелството, че учените са създали специфичен " коктейл " от ензими и молекули на РНК - той пази протеиновата обвивка на ДНК от увреждане и предизвиква разделянето на яйцеклетката след въвеждане на ново ядро в нея.
 Фото: ©Reuters/HANDOUT
Фото: ©Reuters/HANDOUT

Трябва да се означи, че и двете маймуни нямат здравословни проблеми и порастват и се развиват по същия метод като останалите маймуни на тази възраст - 5 и 8 месеца.

Според биолозите сполучливото клониране на примати ще помогне на генетиците да разкрият същността на доста генетични болести и да намерят нови способи за битка с рака и имунните болести.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР