Молбите за строителна инспекция в Истанбул са се увеличили с

...
Молбите за строителна инспекция в Истанбул са се увеличили с
Коментари Харесай

Миди, морски камъни, вестници и стиропор: Плашещите резултати от инспекциите на сгради в Истанбул

Молбите за строителна ревизия в Истанбул са се нараснали с 90 % след земетресенията в южната част на страната, оповестява.

След земетресението, което удари южната част на страната, жителите на Истанбул, в който специалистите от дълго време чакат земетресение с огромен мащаб, започнаха да подават молби за инспекция на постройките им.

В пробите на доста от старите здания били открити материали като миди, морски пясък, морски камъни и вестници, стиропор и дърво.

" Има извънредно нарастване от 90 % на настояванията за инспекция, които идват при нас ", сподели Менекше Перди, чиновник от лабораторията за бетон и подове на община Кадъкьой.

" Гражданите, живеещи в новопостроени здания, не би трябвало да се опасяват, в случай че техните здания имат документ за проучване на бетон и теренно изследване ", изясни Перди.
 В епицентъра на труса: Турски град остана недокоснат, тъй като в него няма нелегално строителство
В епицентъра на труса: Турски град остана недокоснат, тъй като в него няма нелегално строителство

Как вредите и смъртните случаи могат да бъдат сведени до най-малко?

" Когато наш жител подаде заявление, нашите общински екипи на терен взимат съответни проби от избрани точки на постройката. По-късно разбора се прави в лабораторията и се преобразува във файл. Качваме нужната информация за постройките в системата на министерството. Ако една постройка е с рискова структура, ние я предаваме на дирекция " Имотен указател ". Ако се наложи срутване, процесът стартира ", сподели тя.

Според специалисти въздействието на смъртоносните трусове, които удариха южната част на страната, можеше да бъде по-малко, в случай че са били осъществени нужните инспекции. Те призоваваха управляващите да вземат защитни ограничения в други региони, където се чакат трусове.

" Преживяхме голямо злополучие, което засегна 12-15 милиона души, само че в случай че бяхме създали нужната подготовка, разрушенията може би нямаше да са толкоз огромни ", сподели Танер Юзгеч, началник на Камарата на строителните инженери, наблягайки, че има дефекти в процесите на обмисляне и създаване на постройките.
 Отделна застраховка
Отделна застраховка " земетресение " не се предлага: Какви са разновидностите за отбрана на дома и какъв брой костват?

Цените на застраховките на домашно имущество в България са най-ниски спрямо другите европейски държави

" Ако една постройка оцелее и друга бъде разрушена, това не може да се назова орис ", добави Юзгеч. " Строителните процеси са били насочени към облага, само че сигурността и публичното здраве би трябвало да бъдат приоритет. "

Цитирайки управляващите, които споделят, че има 6-6,5 милиона рискови сгради в цялата страна, той сподели: " Ние не знаем къде и в какво положение са те ".

Експертът също по този начин означи, че допустимо най-скоро би трябвало да се сътвори инвентаризация на качеството на жилищата в страната.

" В Истанбул има 70 000-80 000 здания " ковчези ", за които е знамение, че даже съществуват. Тези здания би трябвало да бъдат евакуирани и реновирани ", прикани той управляващите.
 Най-застрашените от сриване при земетресение здания, в които живее 20% от популацията на София
Най-застрашените от сриване при земетресение здания, в които живее 20% от популацията на София

Трагедията в Турция повдигна въпроса: " Безопасни ли са постройките, в които живеем? "

По време на инспекционно посещаване в региона на земетресението в Диарбекир министърът на правораздаването Бекир Боздаг сподели: " Започнато е следствие по отношение на разрушените здания. Виновните ще понесат отговорност пред закона ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР