Можете да намалите риска от излагане на COVID-19 всеки път,

Можете да намалите риска от излагане на COVID-19 всеки път, ...

Ето как да почистите хранителните си стоки по време на COVID-19.

Можете да намалите риска от излагане на COVID-19 всеки път, когато излезете от дома си, като вземете предпазни мерки като социално дистанциране и миене ръцете си старателно и често.
Пазаруването на хранителни стоки обаче носи допълнителен риск.
Не само че сте близо до други хора, но много от продуктите, които купувате, вероятно са били опипвани от други хора, които е възможно да пренасят вируса.
Това не означава, че трябва да се откажете от пазаруването. Но можете да полагате малко повече грижи, когато боравите с хранителните си стоки, за да избегнете разпространението на вируса на други хора и повърхности в къщата си.
Колко голям риск представляват хранителните стоки? Шарлот Бейкър, асистент по епидемиология в Колежа по ветеринарна медицина във Вирджиния-Мериленд в Блаксбург казва, че най-големият ви риск в супермаркета е близък контакт с друг човек, който е болен.
Ето защо е важно да стоите на поне 2 метра разстояние от други хора по всяко време.
"Не се страхувайте да помолите другите да се оттеглят, ако са твърде близо до вас на опашката", съветва Бейкър. 
Как да убием коронавируса вкъщи?
Все пак Световната здравна организация казва, че в допълнение към близкия контакт между хората, вирусът може да се хване при докосване на замърсени повърхности, след което да се пипне очите, носа или устата.
Някои повърхности могат да представляват по-голям риск от други.
Коронавирусът е откриваем върху пластмаса и неръждаема стомана за период до 72 часа, а на картон - до 24 часа.
Бейкър казва, че когато сте в супермаркета, трябва да „приемете, че всички повърхности са били докоснати от някой, който е болен.“
Това включва най-вече пакетираните храни!
„Докоснете само стоките, които възнамерявате да закупите, избършете дръжките на количката или кошницата с дезинфектантни кърпички и измийте ръцете си или използвайте дезинфектант за ръце, когато сте готови“, завъшва тя.
Почистване на хранителни стоки у дома Независимо от начина, по който сте набавили хранителните си стоки, ще трябва да се погрижете внимателно за тях, когато ги приберете. Това ще намали шанса за разпространение на вируса на други хора или повърхности във вашата къща.
Елизабет Л. Андрес, доктор на науките, професор по храните и храненето в университета в Джорджия, съветва най-малкото, което трябва да направите, е да измиете ръцете си, след като разопаковате и сложите хранителни стоки.
Ето как да перем дрехите си, за да убием коронавируса по тях
Ако се притеснявате от потенциално замърсяване на вашите хранителни стоки, можете да предприемете допълнителни стъпки, за да се защитите.
„Някои хора могат да изберат да избършат или измият консерви и кутии с храна, преди да ги съхраняват, за да намалят възможното съдържание на вируси“, казва Андрес. Можете също така да изхвърлите опаковки за еднократна употреба.
Когато приключите, тя предлага да измиете всички маси, плотове или други повърхности, докоснати от вашите хранителни стоки или чанти за хранителни стоки.
И накрая пак си измийте ръцете!
източник: www.healthline.com

Източник: actualno.com