Можеше ли София да изглежда различно от визията, която виждаме

...
Можеше ли София да изглежда различно от визията, която виждаме
Коментари Харесай

Несъстоялата се София: Мащабни проекти за знакови сгради остават нереализирани

Можеше ли София да наподобява друго от визията, която виждаме през днешния ден? Няколко огромни плана за знакови здания не са осъществени по разнообразни аргументи.

Когато при започване на предишния век Фердинад е провъзгласен за „ цар на българите “, той желае да живее в доста по-внушителен замък от този, който към този момент има в София. Проведен е интернационален конкурс, явяват се десетки архитекти. Избраното място е Княжевската градинка, където през днешния ден е Паметникът на Съветската войска.

„ На това място е щял да бъде издигнат замък, който да конкурира и е щял да бъде много по-представителен от сегашния замък, който се намира на „ Княз Александър “, сподели Виктор Топалов, от „ Бохемска София “.
Шанс за нов живот за една от емблематична постройка във Варна През социализма в постройката се обитава Държавната спестовна каса
Дворецът остава единствено чертеж поради почналите войни. По същата причина не е осъществен и първият план за Народна библиотека. Сградата в действителност трябвало да е против Военния клуб.

Градска легенда е, че дупката в градинката на „ Кристал “ е от бомба от Първата международна война. Всъщност това е първа копка за бъдещата Народна библиотека.

Само на хартия остава и първият план за Съдебна палата. Тя трябвало да се издигне на мястото на Българска народна банка, само че князът забранил, с цел да не гледа съдилище от прозорците си. Построените по-късно здания и до през днешния ден са измежду знаците на града.

„ София в действителност е спечелила най-малко от позиция на едно по-късно развиване на града, тъй че имаме едни доста съответни, доста положителни за града планове от съответния интервал “, съобщи Васил Макаринов от Фондация " Български архитектурен модернизъм ".

И трите неосъществени плана са на проектант Никола Лазаров. Той обаче, оставя почерка си в града посредством постройката на Военния клуб, двореца „ Врана “ и доста други здания.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР