Може ли традиционната китайска медицина да помогне в лечението на

...
Може ли традиционната китайска медицина да помогне в лечението на
Коментари Харесай

Китайската медицина в помощ при хранителните разстройства

Може ли обичайна китайска медицина да помогне в лекуването на хранителни разстройства, като анорексия, булимия или прекален вкус? Също като при другите здравословни неразположения и тук няма универсална рецепта, тъй като лечителите от Изтока употребяват самостоятелен метод за всеки един пациент.

За обичайна китайска медицина съществуването на здравословен проблем е знак, че някъде в тялото се е появил дисбаланс. Що се отнася до питателните разстройства, без значение дали това е анорексия, булимия, преяждане, патологично ограничение на храната или нощни похапвания, евентуално повода за тях е в нарушен поток на силата в сърцето, черния дроб, далака или бъбреците.

Сърцето : Съвременната просвета ни учи, че сърцето е орган, чиято съществена задача е да изпомпва кръвта. За китайската медицина то също е и дом на „ шън “, или духа, и се свързва с мислите, паметта, съзнанието, неща, които нормално западната медицина приписва на мозъка. Не бива да забравяме обаче, че в западната просвета сърцето е орган на възприятията.

Като орган на страстите и духа, при хората с хранителни разстройства доста постоянно на разположение са разстройства на „ шън “. Подходът към храненето е като огледало на метода на живот. Ако преяждате, повръщате, не се храните или нездравословно се ограничавате от приема на храна, то сърцето и духът ви, както и физическото тяло, евентуално не са в равновесие.

Черният дроб : Според китайската медицина черният дроб също е обвързван с страстите. Той дава отговор за безпроблемното протичане на всичко в тялото, в това число и страстите. Когато желанията ви са доста разнообразни от действителностите в живота, това може да провокира мощно възприятие на яд, изтощение и ниско самочувствие. Когато тези усеща се потискат непрекъснато, силата на черния дроб е блокирана и не се движи свободно. Това се демонстрира в нервност, прояви на яд и несъмнено разстройства в храненето.

При някои хора, изключително тези с хранителни разстройства, тези страсти остават несподелени и водят до меланхолия и тревога.

Далакът  : Според обичайна китайска медицина далакът е органната система, която най-често страда от питателните разстройства. Заедно със стомаха той дава отговор за обработването и усвояването на храната и превръщането ѝ в сила и хранителни субстанции, от които се нуждае организмът. Далакът има и задачата да „ държи нещата “ в тялото. Хранителните разстройства могат да го увредят по няколко метода. Първо, храносмилателният развой може да бъде нарушен, даже години след разстройствата в храненето да отмината. Това се отразява в признаци като болки в стомаха, газове, киселини, запек или диария, както и дефицит на сили или отмалялост. Друг симптом за увреждането на далака са лесните натъртвания, защото кръвта не „ се задържа “ в съдовете. Дисбаланса в тази органна система е допустимо да е и една от аргументите за проблеми със забременяването и склонността към импровизиран аборт.

Бъбреците : В китайската медицина бъбреците са дом на всички жизненоважни субстанции в тялото – ци, кръвта, есенцията дзин, т.е. всичко от което зависи конституцията на тялото (типа организъм).

Конституцията на тялото е индикатор за това какъв брой здрав е човек, а методът на живот оказва мощно въздействие върху нея. Например в случай че сте огромен и здрав физически, само че постоянно ходите на празненства, не обръщате внимание на хранителния си режим и не спите задоволително, всичко това може да изчерпа силите ви и да промени конституцията на тялото. От друга страна в случай че сте от хората с по-слабо здраве, само че се грижите добре за себе си, храните се вярно, спите задоволително, е доста евентуално да укрепите организма и да доживеете до дълбоки старини.

Според доктор Лин Джефи, създател на книгата „ Лесни стъпки: Китайският метод за по-добър живот “, питателните разстройства повреждат конституцията на тялото и здравето на бъбреците. Добрата вест обаче е, че в случай че страдате от хранителни разстройства или сте имали такива, не всичко е изгубено. За да се справите с тях, първо потърсете професионална помощ, с цел да решите психическите проблеми. В същото време китайската медицина може да ви помогне да възстановите салдото в тялото и да поправите вредите посредством акупунктура и билки, да успокоите духа (шън) и черния дроб, както и да укрепите далака и бъбреците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР