Може ли Гражданската отговорност да стане 1000 лева? Интересен въпрос.

...
Може ли Гражданската отговорност да стане 1000 лева? Интересен въпрос.
Коментари Харесай

Може ли Гражданската отговорност да стане 1000 лева?

Може ли Гражданската отговорност да стане 1000 лв.?

Интересен въпрос. А какъв брой беше минималната работна заплата в България? А, да – 510 лева А на пенсиите? Стана ми неловко да запитвам.

„ Към момента има над 1 милион пенсионери, които имат лични коли и в случай че не се направи смяната, ще би трябвало да заплатят застраховка „ Гражданска отговорност " към 1000 лв.. Как ще им се изясни това? “

Ще им се изясни доста елементарно: откакто имат едни от най-високите банкови лихви, неизгодни цени и голяма „ ножица “ сред доход и нужен за живота разход, значи и „ Гражданска “ от 1000 лева е естествена. Даже е ниска.

Преди доста, доста години в Румъния месопроизводителите бяха решили, че могат да си вършат каквото изискат. Вдигаха цени както им харесваше. Румънците обаче си споделиха, че тая няма да я бъде. И за много време бойкотираха пазара. Продукцията стартира да гние, тонове се бракуваха. Румънците не мръднаха и на милиметър от позицията си. Накрая производителите се видяха принудени да се молят на потребителя.

*

Споменати някъде към тематиката бяха и „ най-хубавите “ европейски практики в сектора. В България обичаме да ни приказват за „ най-хубави европейски практики “. Преди няколко дни в Германия се разиска, че от идната година минималното почасово възнаграждение ще бъде 9,19 евро. При общоприета работна седмица – от 40 часа на седмица – това значи заплата от 367 евро на седмица. Означава 1470 евро на месец. Означава съвсем 3000 лева на месец. Пък аз си припомням, че цените в Германия не бяха чак толкоз колосално разнообразни от тези в България. Даже някои бяха и по-евтини.

Но пък – да кажем, че са, примерно, двойно по-големи. Съкращаваме… и отново излизаме на 1500 лева на месец. МИНИМАЛНА заплата. Тази, която я получават миячите на килими, продавачите на дюнери, чистачите.

Някой от чиновниците – но тези – най-ниско платените, на застрахователните сдружения в България, дали получава 3000 лева? Или 2000 лева? Или 1500 лева? Най-нископлатените?

„ С препоръчаните промени в Кодекса за обезпечаване цената на застраховката „ Гражданска отговорност “ за коли може да се повиши трикратно и да стигне 1000 лева “

Причината е решение на Върховния касационен съд от лятото, с което се уголемява кръгът на хората, които могат да получат обезщетение. Според хора от сектора, застрахователите би трябвало да съберат още сред 800 милиона и 1,3 милиарда лева, с цел да покрият искания за вреди от последните пет години.

Реално, това са много пари и в един същински пазар ще са нужни. Но, ето ви „ един същински пазар “: колата ми заставам над 2 месеца в сервиз, след удар от невнимателна съседка. Почти (мхм… „ съвсем “ всички вреди бяха изплатени), само че в техния „ приближен “ сервиз ми ремонтираха колата, по техни цени и метод: и до ден сегашен задният прозорец не се затваря, в случай че го свалиш до долу, тъй като имало някаква „ независеща “ от тях причина. Единият от сензорите на парктроника не работи, тъй като е заплескан с багра.

Важно е обаче да знаем, че ще има „ таван “ при погашение на обезщетение при гибел. Няма „ пояснение “, какво е изплащал покойникът, за какъв брой време – 20 ли, две ли години. Не – таван. Всъщност – ще има пояснение – какъв брой тъкмо под 20 000 лева да ви платят.

20 000 лева Толкова коства едно относително непокътнато Ауди втора употреба, относително ново. Толкова коства и един относително непокътнат живот – ваш непосредствен, татко, брат, жена, щерка. Толкова желаят да дефинират застрахователите за живота на техен клиент. Който, апропо, е заставен, по закон, да им заплаща „ Гражданска “.

Случвало ли се е, без ваше предпочитание, да ви трансформират изискванията по контракта? Случвало се е, без ваше предпочитание, да ви подменят тези условия? Случвало ви се е да плащате все по-високи и по-високи вноски по дадена лавица? А, помните ли какво ви обещаваха преди този момент?

Явно „ небето е таван “ за искащите. Но май тоя път са блъснали гредата. Опитали са се, не им се е получило, махат с ръка и си споделят, че отново ще пробват някой ден.

*

Аз мисля, че може „ Гражданска “ да стане 1000 лева Мисля, че може и повече да стане.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР